Народний депутат Наталія Веселова (позафракційна) на запрошення Гуманітарної місії «Проліска» відвідала селище Опитне, що поблизу Донецького аеропорту. Н. Веселова зустрілась із місцевими жителями та обговорила з ними гуманітарні проблеми в населеному пункті.
«П’ятий рік тут відсутні органи місцевої влади (Спартаківська сільрада залишилася на непідконтрольній території, а селищна військово-цивільна адміністрація на контрольованій території не створена й досі). За час конфлікту в Опитному не залишилось жодного вцілілого приміщення -люди живуть у своїх зруйнованих будинках та господарських спорудах», — написала депутат на своїй сторінці у Фейсбуці.
За словами Н. Веселової, у селищі відсутні всі комунікації — від газу з електроенергією до транспортного сполучення: «Екстрені служби виїжджали за час конфлікту лише двічі. Соціальні робітники не відвідують населений пункт з початку війни. Тут залишаються жити 40 мирних мешканців, переважно це люди похилого віку, які виживають завдяки допомозі гуманітарних організацій і сільському господарству».
Кожен мирний житель, з яким ми спілкувалися в Опитному, додала парламентарій, просив про дві речі — вирішити питання з дорогою (необхідне розмінування поля та підсипання ґрунтовки шлаком) та електроенергією, яка тут відсутня п’ятий рік.
Народний депутат на власному досвіді відчула актуальність «питання дороги». «Через те, що Донецька окружна дорога закрита для пересування і піддається регулярним обстрілам (4 травня на ній поблизу селища у результаті потрапляння протитанкової керованої ракети було підірвано автомобіль гуманітарної місії «Християнська служба порятунку», яка в цей момент завозила хліб для мирних жителів), заїжджати в селище нам довелось через заміноване поле, по якому п’ятий рік вимушені пересуватися люди на мирну землю», — написала Н. Веселова.
Крім того, депутат відвідала й інші населені пункти, зокрема селище Травневе, яке стоїть майже на лінії зіткнення. «Наших людей від бойовиків відділяють 200—400 метрів. Українська армія визволила цей населений пункт у листопаді 2017 року. Попри це Травневе внесено до списку селищ, де не діють органи державної влади», — зауважила обраниця.
Зустрілася вона і з переселенцями з села Первомайське. «Майже всі до війни мешкали в Пісках. Нині через надання цій території статусу червоної зони громадяни не мають права відвідати власні домівки. Військові не пояснюють порядок отримання перепусток. Спробуємо з’ясувати, хто за це відповідальний», — додала Н. Веселова.

Вл. інф.