Уже рік на Закарпатті успішно діє урядова програма «Доступні ліки». Її мета — збільшити бажання хворих лікуватися, зменшити ризики виникнення ускладнень протікання хвороб, продовження тривалості життя в Україні. Про це розповіла начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Ольга Чемет. 
Для регіону на реалізацію програми «Доступні ліки» цього року передбачено 32 мільйони 438,9 тисячі гривень. Область на 1 квітня вже отримала 8 мільйонів 110,1 тисячі гривень і, згідно з розпорядженням керівника облдержадміністрації, розподілила кошти між районами та містами, а місцева влада — між визначеними на місцях медичними установами.
За словами чиновниці, аналіз освоєння коштів виявив досить строкату картину: майже стовідсотково використовують кошти в Міжгірському, Свалявському, Іршавському, Великоберезнянському, Воловецькому районах та в м. Ужгороді. Тут програма дуже добре реалізується, виконуючи свою соціальну функцію. Водночас окремі райони недостатньо освоюють кошти. Зокрема, місто Мукачево використало лише половину виділеної суми, Хустська РДА — 41,4 відсотка, Тячівська — 44,8, Рахівська РДА — 47,8 відсотка.
Станом на 5 квітня укладено 143 договори із 268 аптеками, що виявили бажання брати участь в урядовій програмі. Медичними працівниками в рамках програми «Доступні ліки» виписано 114 826 рецептів. З початку року 50 759 закарпатців скористалися можливістю отримати необхідні їм ліки за зниженими цінами, а деякі й безплатно. Уже отоварено 80 056 рецептів на суму 5 мільйонів 289,9 тисячі гривень. Середня вартість одного рецепта — 66,1 гривні.

Закарпатська область.

 

ДОВІДКА

Програма «Доступні ліки» передбачає отримання за рецептом лікаря в аптеці певних медикаментів безплатно або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні захворювання, астму та цукровий діабет 2-го типу. Лікар у рецепті вказує непатентовану назву медикаменту, а в аптеці хворий купує визначений для себе препарат певного виробника. Джерело фінансування програми — кошти Державного бюджету.
З 22 січня реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою «Доступні ліки», розширено до 239 препаратів, з яких 18 виробників українських і 30 — іноземних. Список безплатних препаратів вдалося збільшити додатково на 13 найменувань. У новому переліку вже міститься 47 препаратів, що стовідсотково відшкодовуватимуться за державний кошт, тобто пацієнти отримуватимуть ці ліки безплатно. За інші потрібно доплачувати. Сума коливається від кількох копійок до кількох десятків гривень.