Під час робочої поїздки на Прикарпаття Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України».

«До мене звернулися видатні діячі науки для того, щоб я оголосив 2018 рік роком української мови. Я відмовив, тому, що за один рік мову не захистиш. Але я прийняв рішення і підписую указ про те, що з 2018 року ми оголошуємо десятиліття української мови і робимо все можливе для того, щоб мову захистити. Бо головне, що тримає націю, що забезпечує її розвиток — є українська мова», — сказав глава держави, підписуючи цей документ під час свята останнього дзвоника у Ямницькому ліцеї на Івано-Франківщині.

Також Президент взяв участь у відкритті третьої технологічної лінії з виробництва цементу в ПрАТ «Івано-Франківськцемент», який є лідером цементної галузі та входить до 20 найтехнологічніших цементних виробництв світу. «Мені дуже подобається гасло вашого підприємства — «Будуємо Україну щодня!», — звернувся Петро Порошенко до працівників підприємства. За його словами, виробництво цементу — це лакмусовий папірець будівництва держави. «Саме за допомогою цементу зводяться дороги за моєю програмою дорожнього будівництва», — зазначив він.

Під час відвідин Прикарпатського центру репродукції людини, П. Порошенко взяв участь у церемонії відкриття нового лікувального корпусу. «Ваша робота надзвичайно корисна, ви робите так, щоб українців було більше. Понад півтори тисячі родин отримують щорічно велике щастя материнства, дякуючи вашій невтомній праці», — сказав глава держави та, відзначивши високий професіоналізм медиків, вручив директору Центру сертифікат на обладнання для проведення операцій лапароскопічним методом. Також Петро Порошенко оглянув новий корпус та його оснащення.

Прикарпатський центр репродукції людини — спеціалізований державний заклад для надання медичної допомоги безплідним сім’ям. Із 2004 року виконує Державну програму надання першої спроби лікування безпліддя методиками допоміжних репродуктивних технологій за бюджетні кошти.

Створення комплексного лікувального корпусу націлене на поліпшення взаємодії всіх структурних підрозділів і забезпечення основного пріоритету надання медичної допомоги закладу: від первинного звернення пацієнтів — до проведення найсучасніших процедур допоміжних репродуктивних технологій та народження малюків.

П. Порошенко також взяв участь у Форумі регіонального розвитку «Можливості розвитку гірських територій в умовах реформи децентралізації» та закликав його учасників долучатися до підготовки законопроекту щодо стратегії регіонального розвитку областей Карпатського регіону. За його словами, вже є розроблений за участі віце-прем’єра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка. «Але моя позиція — маємо об’єднатися і вийти із законопроектом, вирішити це питання як підсумок нашої наради», — наголосив Президент. В цьому контексті глава держави наголосив на важливості підтримки підприємництва, розвитку інфраструктури та сфери медичної допомоги в гірських регіонах.

Івано-Франківська область.