У гірському мальовничому селі Тибава, що в Свалявському районі на Закарпатті, відкрили пам’ятник знаменитому землякові, вченому з європейським ім’ям Юрію Гуці-Венеліну. Ця неординарна подія не могла б відбутися, якби не доклали зусиль і старань сільський голова Михайло Кошеля, його донька Мирослава Ливч — голова Свалявської райради, а також народний депутат України Михайло Ланьо і екс-народний обранець українського парламенту, уродженець Тибави, київський професор Іван Мигович та інші благодійники. 
 

Цей захід став величним духовним і патріотичним святом для Тибави і зібрав широке коло науковців, краєзнавців, художників, письменників, педагогів, священнослужителів, громадських діячів, які приїхали з Ужгорода, Мукачева, Одеси, інших міст і навколишніх сіл. Одночасно працівники Східноєвропейського слов’янського університету на чолі з Людмилою Несух провели науково-практичну конференцію, а архієпископ Мукачівський і Ужгородський УПЦ (МП) Феодор освятив пам’ятник.

Гостей привітала директор тутешньої школи імені  видатного вченого-земляка, Наталія Павлович. Народний депутат України Антон Кіссе від імені болгарської громади України щиро дякував усім закарпатцям і землі, яка народила основоположника відродження болгар, як і журналістка з Одеси, ведуча телепрограми «Роден край» Анна Терзавець, котра теж вдячна, що закарпатці пам‘ятають і шанують ученого-болгариста. Про роботу над скульптурою Гуці-Венеліну, яку виконав у 1960-х роках народний художник України, Шевченківський лауреат Василь Свида, розповів його син Ярослав. Про значення творчості вченого говорили і знані педагоги заслужений учитель України Михайло Алмашій і доктор наук Василь Гарагонич, професор Василь Химинець, ділився своїми враженнями народний художник України, академік, лауреат Шевченківської премії Володимир Микита… 

Створив монумент скульптор Едуард Алексій. Міні-погруддя Гуци-Венеліна його авторства вручали на пам’ять учасникам свята.

Вл. інф.

Довідка Вікіпедії

Юрій Венелін, справжнє ім’я Георгій Гуца (22 квітня 1802, Тибава, Закарпаття — 25 вересня 1839, Москва) — український історик, філолог, етнограф, фольклорист та медик. Один з основоположників слов’янознавства в Україні та Російській імперії.