Турська осушувальна система одна з найстаріших в Україні. Головною її водною магістраллю є Турський канал, проритий нашими предками ще в першій половині ХІХ століття. Попри свій поважний вік, осушувальна система й нині працює ефективно. Майже всі площі довкола неї, а це понад дев’ять тисяч гектарів, обробляються. Особливо щедро тут родять картопля, морква, радує своїм налитим колоссям і головна зернова культура Західного Полісся — жито.

Начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук (ліворуч) і начальник Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Михайло Тимощук біля одного із шлюзів Турського каналу.

Турський канал витікає з північно-східної частини однойменного озера, розташованого біля селища Заболоття. Це озеро одне з найбільших у Волинській області — 1285 гектарів, площею воно поступається лише славнозвісному Світязю і Пулемецькому. Весною потужна Заболотівська насосна станція закачує в озеро-водосховище повеневу воду, яка потім протягом року живить канал. В довоєнні часи Турський використовували також для сплаву лісу. Тепер потреба в цьому відпала, та й технічно стало неможливо, оскільки кілька шлюзів перегороджують канал. Це потрібно для того, аби в засушливий період можна було зволожувати довколишні землі. Саме в такому режимі працював Турський і в спекотні дні кінця травня — початку червня.
Аби Турська осушувальна система функціонувала ефективно, чимало старань докладає колектив Ратнівського міжрайонного управління водного господарства, яке вже шостий рік очолює Михайло Тимощук. Попри свої 33 роки, це вже досвідчений спеціаліст. Давати лад меліоративному господарству сьогодні непросто. І справа не лише в обмеженому фінансуванні галузі, а в ставленні окремих людей до збереження меліоративного фонду. Не поодинокі випадки, коли обладнання розкрадається або просто нищиться. Та, попри все, колектив управління працює добре, допомає вирощувати щедрі врожаї жителям Ратнівського і Старовижівського районів, за що ті йому вдячні. Тож цими днями вони вітатимуть своїх партнерів і добрих помічників з професійним святом — Днем працівників водного господарства.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.

Волинська область.