Басівкутське озеро (на знімку) у Рівному, створене штучно на річці Устя, — улюблене місце відпочинку городян. Однак останніми роками його води зазнають забруднення.

Зрештою, проблеми щодо чистоти водойми почалися 25 років тому: тоді нaвколо неї мaсово звoдили кoтеджі. Через відсутність централізованої господарсько-побутової каналізації чимaло господарів пoвиводили кaналізаційні стoки зі своїх помeшкань бeзпосередньо у вoду. Частина будинків каналізовані на вигріба або септики. Крім того, на території, де розташована житлова забудова, немає зливової каналізації. Рівняни пам’ятають резонансні рейди за участю працівників комунальних служб і міської влади, коли виявляли і перекривали виходи каналізації з котеджів у водойму.
Забруднення озера спричиняє і те, що вище водойми, поблизу селища Квасилів Рівненського району, розташовані очисні споруди, з яких «очищені» води скидають у річку Устя. Очистка стічних вод на цих спорудах не завжди ефективна, про що свідчать результати досліджень, проведені лабораторіями РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», Рівненським обласним центром гідрометеорології та Держекоінспекції. У пробах води, відібраних нижче скиду очищених стічних вод у річку, виявлено перевищення норм нітратів, фосфатів, азоту амонійного, заліза, БПК5.
Екологи наголошують на складності самоочищення води водоймища. Мілководдя, синьо-зелені водорості, велика кількість мулу та інші технічні характеристики озера не дають можливості вчасно відновити екосистему Басівкутського озера.
Усі перераховані чинники негативно впливають на якість води озера — вона не відповідає санітарним нормам та може становити небезпеку для населення, що фіксується останніми роками. Так, торік 94,8 відсотка досліджених проб не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками та 42,6 відсотка — за мікробіологічними. За повним переліком показників безпеки жодна проба не відповідала нормам.
— Перші в новому купальному сезоні результати лабораторних досліджень Басівкутського озера теж не втішили. За зимово-весняні «рекреаційні канікули» якість води водойми, судячи з останніх результатів досліджень, не змінилась, — розповідає в. о. директора Державної установи «Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Роман Сафонов (на знімку).

— Показники біохімічної та хімічної потреби в кисні свідчать про забруднення водойми органічними сполуками. На фекальне забруднення водойми вказують також надмірний вміст кишкової палички та цисти лямблій. Відтак Рівненський обласний лабораторний центр не рекомендує використовувати водойму для купання.
На ситуацію із забрудненням Басівкутського озера відреагували у Рівненській міській раді. Тут відбулася нарада з цього питання, на якій створили робочу групу для постійного моніторингу якості води, з’ясування і усунення причин забруднення водойми. А поки що з метою запобігання виникненню інфекційних та паразитарних захворювань вжито заходів щодо попередження населення про утримання від купання в озері. Для цього комунальні служби міста встановлять відповідні таблички із застережливими написами навколо озера.
Як повідомив т. в. о. міського голови Рівного Сергій Паладійчук, на прилеглих до озера вулицях інтенсивно ведуться роботи із прокладення централізованої каналізаційної мережі та під’єднання будинків до неї, тож відпаде потреба скидати стічні води у водойму.

Олександра ЮРКОВА.
Фото з інтернет-ресурсу.

Рівне.

 

ТИМ ЧАСОМ…

Як повідомили у Рівненській ОДА, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко та ректор Національного університету водного господарства і природокористування Віктор Мошинський анонсували початок співпраці з відновлення річки Устя та її басейну.
— Щоб оздоровити Басівкутське озеро, потрібно оздоровити річку Устя. На науковців покладаємо надію, що вони вивчать реальний стан справ з екологією водойми і вироблять рекомендації, які допоможуть привести в нормальний екологічний стан водну мережу. Департамент екології та природних ресурсів ОДА підписав договір з НУВГП про виконання природоохоронного заходу «Наукові дослідження з відновлення і підтримки сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану р. Устя», — розповів Олексій Муляренко. — До речі, торік університет виконав відповідно до всіх умов технічного завдання аналогічну роботу з досліджень річки Іква.Робота є нестандартною та потребує індивідуального підходу, різноманітних досліджень, які вже частково напрацьовані НУВГП.