Найколоритнішим і наймасовішим з усіх верховинських фестивалів є народне свято-гуляння — проводи отар на полонини. Цей огляд прадавнього вівчарського ремесла проводиться на початку літа вже чотири десятки років поспіль. На Синевирському перевалі — в одному із мальовничих куточків карпатського піднебесся — у неділю знову палала вівчарська ватра.

Палає полонинська ватра.

У післяобіддя, коли завершилася служба Божа у церквах, під протяжні звуки трембіт — вічних супутниць вівчарів — та веселі мелодії троїстих музик свято розпочалося в Міжгір’ї. Сформована святкова колона, на чолі якої — вершники на конях, зупиняється біля визначних місць — пам’ятників Тарасові Шевченку, Василю Гренджі-Донському, загиблим у Другій світовій війні воїнам та «афганцям». До їхнього підніжжя керівники області, району, селища покладають кошики з квітами. А біля «зеленої» візитки Міжгір’я — велетенського дуба, вік якого вже давним-давно сягнув за півтисячоліття, — у колі затанцьовується іскрометна коломийка. Відтак — похід на Синевирський перевал, у гори, вершини яких неба аж сягають!..
Крутосхила галявина під горою Кам’янка вщент заповнена місцевим і приїжджим людом. Свято ще не відкрилося, а вже набрало темп: крамарі з усіх-усюд жваво пропонують усе — від сувенірів до запашних харчів. Також гостинно запрошують і голови верховинських сільрад до своїх накритих столів, на яких теж полонинське багатство — сир, бринза, урда, гриби, ягоди...
...І ось із театралізованої сцени чути позивні свята — урочисто й величаво звучить музична композиція «Привітальна Міжгірщини».
Відтак ведуча Галина Рекіта запрошує на сцену керівників області та району. Під час теплих промов голова облдержадміністрації Геннадій Москаль, очільник райдержадміністрації Василь Юрик, керівник райради Василь Щур та селищний голова Міжгір’я Віталій Цімбота висловлюють глибоку шану вівчарям, котрі заслуговують похвали і за звитяжну працю, і за справжню мужність, адже їх просто неба постійно екзаменує сувора погода Карпат. Кульмінацією урочистостей стає спалах величезної ватри за виконання цього ритуалу Геннадієм Москалем, якому доручили роль старшого полонинника, екіпірувавши гунею-коцованею та вівчарським посохом.
 Розмах свята проводів вівчарів та отар ілюструє розмаїття організованих заходів. Передусім цікавинкою дійства стають доїння овець та кіз у кошарі, а також майстер-клас із приготування сиру та урди. Цю процедуру взялися виконувати керівники — Геннадій Москаль, Василь Щур та Василь Юрик. Виплеканий руками білосніжний «колобок», аж на диво, кожному вдався на славу — це відзначили всі глядачі, яких частували свіжим будзом.
Вабило зір море сувенірів, привертали увагу тематичні виставки, зокрема Національного природного парку «Синевир», професійного ліцею, окремих майстрів. А скільки веселих забав було для дітей! І все-таки, здавалося, найулюбленішою для них стала їзда верхи на коні.
Феєрверк свята, безумовно, розгортали музики та співаки. Особливо чарували численних глядачів своїми виступами солісти Оксана Синишина, Володимир Маркович, Іван Пилипець...
Довго лунала над горами музика у райському природному куточку під небесним куполом Карпат....

Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.
Підготували
власний кореспондент «Голосу України» Василь НИТКА
і журналіст Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.