ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 5 червня

Народні депутати продовжили розгляд поправок до законопроекту про Вищий антикорупційний суд (№ 7440). «Це на сьогодні — питання номер один для української держави. Є велика увага всього суспільства до роботи Верховної Ради», — сказав глава парламенту, закликавши всі фракції та депутатів максимально активно взяти участь в обговоренні, щоб на завершальному етапі знайти ті компромісні пропозиції, які зможе підтримати сесійна зала.

Попереднього пленарного тижня депутати розглянули 1273 поправки, залишилося майже 700. Найбільше правок стосувалося повноважень Громадської ради міжнародних експертів, яка здійснюватиме відбір доброчесних кандидатів на посади суддів Антикорупційного суду. Депутати у своїх правках пропонували, щоб ця рада мала вирішальну роль у призначенні суддів Антикорупційного суду. Натомість Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував компромісне рішення: створити спільну панель — щоб, з одного боку, була вирішальна роль членів громадської ради, але також забезпечити голос та значення кваліфікаційної комісії суддів. На його думку, це призведе до зменшення ймовірних судових позовів із боку кандидатів на посади суддів Антикорупційного суду, котрі не переможуть у конкурсі. 

Анатолій Дирів, Павло Дзюблик, Вадим Кривенко.

 

Руслан Князевич.

 

Андрій Кожем’якін, Віктор Пинзеник.

 

Валентин Дідич.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що Україна ніколи не визнає вирок московського суду журналісту «Укрінформу» Роману Сущенку, засудженого 4 червня до 12 років колонії суворого режиму. «Від імені Верховної Ради України заявляю, що Україна ніколи не визнає цей вирок! Ми засуджуємо це судилище і його псевдовирок», — наголосив він.

Голова Верховної Ради закликав союзників України — всі країни вільного світу та міжнародні організації — засудити псевдовирок журналісту Роману Сущенку та вимагати від Росії звільнення всіх українських громадян — політв’язнів Кремля. Він також застеріг українців від поїздок до путінської Росії, «адже є реальна небезпека бути захопленим у полон російськими терористами». «Не збільшуйте путінський обмінний фонд — не їдьте до Росії», — наголосив А. Парубій.

Суперечливою також залишається норма стосовно ухвалення рішень Громадської ради міжнародних експертів — чи вони прийматимуться простою більшістю голосів, чи 2/3 голосів. Низка правок стосувалася захисту персональних даних суддів, їх телефонних розмов та листування, домівок із застосуванням систем для запобігання прослуховування. Деякі правки профільний комітет врахував редакційно. «Ми намагалися уніфікувати підхід до ухвалення рішень громадською радою, щоб не було різнобою», — зазначив голова Комітету з питань правової політики Руслан Князевич.

За словами Р. Князевича, комітет дійшов згоди, що Громадська рада міжнародних експертів не повинна мати чітко виписаний регламент своєї діяльності. А якщо експерти дійдуть висновку щодо невідповідності певного кандидата на посаду судді, то вони мають представити певні докази.

Законопроект доопрацьовано з урахуванням Венеційської комісії.

Сьогодні має відбутися засідання профільного комітету для узгодження всіх поправок і доопрацювання остаточної редакції законопроекту з урахуванням врахованих пропозицій. А голосування за законопроект у цілому заплановано на четвер, 7 червня.

Допоки в сесійній залі тривало обговорення та голосування поправок до законопроекту про Антикорупційний суд, у парламентських кулуарах активно коментували шанси на ухвалення законопроекту № 7440 в цілому.

Коментарі

Сергій БЕРЕЗЕНКО, заступник голови депутатської фракції «Блоку Петра Порошенка»:

— Важливо збалансувати законопроект про Антикорупційний суд, щоб він відповідав Конституції і щоб закон не оскаржили в Конституційному Суді.

Ми самостійна, суверенна країна, і Антикорупційний суд потрібний українцям, а не для того, щоб він влаштував або не влаштував міжнародних партнерів. Ми пишемо закон, який би діяв. Міжнародні партнери зацікавлені, щоб Україна боролася з корупцією. Якщо буде працювати закон, то буде обов’язкова програма розширеного фінансування. По траншам має працювати уряд і створення Антикорупційного суду — не єдине прохання МВФ.

Валерій КАРПУНЦОВ, член Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:

— У разі знайдення компромісу щодо створення Громадської ради експертів законопроект буде ухвалено. Правда, в понеділок Володимир Гройсман дав зайвий привід для того, щоб опоненти уряду не голосували за законопроект. Заява прем’єра про можливу відставку розрахована на власну політичну діяльність. Зрозуміло, що людина, яка є молодим політиком і бачить себе в політичній діяльності, людина, яка вже вийшла за межі технічного прем’єра, можливо, робить все правильно. Він формує собі політичний фронт. Сам Володимир Гройсман, як молодий і талановитий Прем’єр-міністр, мені симпатичний, але, на жаль, такі особи, як в. о. міністра охорони здоров’я та її заступники, які вбивають у людей, що борються, надію, є додатковим мотивом голосувати за відставку.

Вадим ДЕНИСЕНКО, представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді:

— Питання Антикорупційного суду — це не питання МВФ, кредитів та економічних ситуацій, а питання внутрішньої довіри суспільства і влади.

Антикорупційний суд — це частина суспільного договору, який на сьогоднішній момент ми пишемо з 2014 року. Ми починаємо боротися з корупцією, і будуємо відкриту для громадян державу. Якщо влада не виконує суспільний договір, то повинна сказати, що треба відійти в сторону, бо не виконуються свої обов’язки перед українським народом.

На 2018 рік ніяких ризиків щодо дефолту немає, щоб там не говорив міністр фінансів про невиконання бюджету, по травню в нас перевиконання бюджету 3,2 млрд грн. На півріччя ми вийдемо на повне вирівнювання бюджету з великим плюсом. Наступні великі виплати восени. Ми платимо борги, набрані з 2004 — 2014 років. Тому жодних серйозних проблем на 2018 рік нема.