ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 7 червня

«Вітаю всіх з ухваленням цього важливого закону. Верховна Рада ще раз продемонструвала свою здатність і готовність до найважчих реформ», — заявив глава парламенту Андрій Парубій після того, як законопроект «Про Вищий антикорупційний суд України» було підтримано конституційною більшістю — 315 голосів «за».

До привітань також долучилися Президент Петро Порошенко та члени уряду, які разом із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом прибули до парламенту. «Дорогий український народе! Це перемога! Перемога України, перемога українського народу, моя перемога, як Президента України, перемога українського парламенту на чолі з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, перемога українського уряду на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом і перемога кожного із 315 народних депутатів, які проголосували за президентський законопроект і відкрили зелене світло створенню Вищого антикорупційного суду України», — заявив Президент, підкресливши, що цим завершено формування антикорупційної інфраструктури.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Президент України Петро Порошенко.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Щоб формування Антикорупційного суду відбулося якомога швидше, глава держави закликав уряд та Міністерство фінансів невідкладно забезпечити відповідне фінансування, а міжнародні організації — запропонувати кандидатів до Громадської ради міжнародних експертів. Також Президент закликав можливих кандидатів на посади суддів Антикорупційного суду не боятися брати участь у конкурсі. «Служіть Україні! Забезпечте функціонування незалежного та ефективного Антикорупційного суду, бо тільки через вашу байдужість цього може не відбутися», — зауважив      П. Порошенко та ще раз подякував Верховній Раді за дуже гарний подарунок до четвертої річниці президентства.

Це вже був другий упродовж ранкового засідання виступ Президента перед народними депутатами, адже перший раз він це зробив після завершення розгляду всіх поправок як ініціатор законопроекту про Вищий антикорупційний суд.

«Сьогодні дуже важливий день, бо за чотири роки ми зробили дуже важливу роботу — зробив Президент, зробили уряди, зробив кожен народний депутат, який є у цьому залі. А сьогоднішнє голосування за Антикорупційний суд є лакмусовим папірцем для кожного народного депутата, бо ми завершуємо створення ефективної прозорої антикорупційної інфраструктури. Зроблено дуже багато — в цьому залі було підтримано, в тому числі й мої законопроекти, якими створювалося незалежне і прозоре

Антикорупційне бюро, законодавчо забезпечувалося функціонування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, створено Національне агентство із запобігання корупції, вперше створено законодавство про заповнення електронних декларацій та запроваджено кримінальну відповідальність за виявлену невідповідність способу життя отриманим доходам», — зазначив Президент держави та висловив переконання, що й цього разу Верховна Рада продемонструє відповідальність та спроможність у прийнятті законопроекту про Антикорупційний суд.

До того ж глава держави наголосив, що приймається цей законопроект не для Міжнародного валютного фонду, Венеційської комісії, Європейського Союзу чи США, а для України, щоб забезпечити ефективну та прозору боротьбу з корупцією.

Коментуючи завершення дискусії щодо залучення до формування Вищого антикорупційного суду міжнародних експертів, П. Порошенко підкреслив, що остаточний варіант законопроекту повністю відповідає рекомендаціям Венеційської комісії і, водночас, цілком відповідає Конституції та законам України.

«Думаю, що саме сьогоднішній день і прийняття цього законопроекту дасть нам величезні можливості щодо підвищення кредитного рейтингу України, величезні можливості щодо збільшення довіри до України з боку іноземних інвесторів, забезпечення економічного зростання. І ключова позиція — довіра людей», — зауважив Президент та, звертаючись до представників усіх депутатських фракцій, наголосив, що «народ України твердо стоїть на боці необхідності створення Антикорупційного суду».

«Я закликаю вас, щоб Верховна Рада знайшла в собі сили, можливості, які вона демонструвала не один раз за останні чотири роки, і проголосувала за законопроект про Антикорупційний суд. Упевнений, що Верховна Рада сьогодні гідно складе цей важливий іспит», — наголосив глава держави.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував народних депутатів про алгоритм роботи під час завершального етапу розгляду поправок до законопроекту про Вищий антикорупційний суд (№ 7440). На ранок четверга залишалося розглянути лише 55 поправок із 1927, тож голова парламенту припустив, що для цього знадобиться година часу, після чого на вимогу двох фракцій буде оголошено перерву, щоб профільний комітет зміг провести засідання, проаналізувати всі поправки та підготувати письмове рішення для ознайомлення з ним народних депутатів. «Голосування відбудеться орієнтовно між 11:30—12-ю годиною», — повідомив Андрій Парубій та, закликавши всіх народних депутатів бути в цей момент на своєму робочому місці, звернув увагу, що навіть молода мама Вікторія Пташник з маленькою дитиною прийшла до сесійної зали, щоб проголосувати за законопроект про Антикорупційний суд.

Під час розгляду останніх поправок до законопроекту про Вищий антикорупційний суд народний депутат Олена Сотник («Самопоміч») зазначила, що окрім запитань до змістової частини законопроекту, людей цікавить, коли ж запрацює Вищий антикорупційний суд. «Тому ми маємо чітко зафіксувати, коли буде створено експертну раду, коли розпочнеться відбір суддів, коли суд запрацює і коли буде винесено перші вироки. Це потрібно для того, щоб ніхто не міг сказати, що Вищий антикорупційний суд буде створено за п’ять чи за сім років. Бо інакше сьогодні ми можемо проголосувати за цей законопроект, розповісти людям про велику перемогу, а насправді перші вироки суду ми можемо побачити через 10—15 років і ні на кому згідно з цим законопроектом не буде відповідальності», — заявила вона.

Народний депутат Тетяна Юзькова (Радикальна партія) запропонувала поставити на підтвердження низку поправок, які стосуються вилучення із законопроекту норми про затвердження Вищою радою правосуддя порядку проведення щорічного психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа суддів Вищого антикорупційного суду. Однак ці та інші пропоновані народними депутатами поправки не набрали потрібної кількості голосів.

Повідомивши про завершення розгляду всіх поправок, Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що під час тривалих переговорів було знайдено формулу роботи Міжнародної ради експертів, яка повністю відповідає рекомендаціям Венеційської комісії та Конституції України. «Усі рішення, які стосувалися боротьби з корупцією, приймалися у сесійній залі, бо тут знаходиться центр ухвалення рішень у державі. Я впевнений, що й цього разу ми прийдемо до позитивного рішення», — зазначив він та оголосив півгодинну перерву, під час якої Комітет з питань правової політики та правосуддя провів своє засідання, щоб узгодити остаточний текст законопроекту. Згодом перерву було продовжено ще на півгодини.

У цей же час керівники депутатських фракцій зібралися у кабінеті Голови Верховної Ради на нараду перед голосуванням.

Під час виступів від депутатських груп та фракцій представники Блоку Петра Порошенка, «Народний фронт», «Відродження», «Самопоміч», «Воля народу» повідомили, що голосуватимуть за законопроект № 7440. Про підтримку з умовою, що «Антикорупційний суд буде незалежним від Президента» заявила й лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. А от лідери фракцій «Опозиційний блок» Юрій Бойко та Радикальної партії Олег Ляшко висловилися проти цього законопроекту. «Команда Радикальної партії проти зовнішнього управління, проти того, щоб українцям ставили завдання — українці повинні керувати своєю державою», — заявив О. Ляшко.

Зрештою, голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич ознайомив парламентаріїв із рішенням комітету щодо законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд України». Зокрема, найдискусійнішу частину п’яту статті 8 запропоновано викласти у такій редакції: «За ініціативою не менше трьох членів Громадської ради міжнародних експертів питання відповідності будь-якого кандидата на посаду судді Вищого антикорупційного суду критеріям, зазначеним в частині четвертій цієї статті, розглядається на спеціальному спільному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Громадської ради міжнародних експертів. Рішення щодо відповідності такого кандидата цим критеріям ухвалюється більшістю від спільного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Громадської ради міжнародних експертів за умови, що за нього проголосували не менше половини членів Громадської ради міжнародних експертів. У разі, якщо таке рішення не буде прийнято, кандидат знімається з конкурсу».

Крім того, ця стаття передбачає, що за запитом не менш як трьох членів Громадської ради міжнародних експертів перед спеціальним спільним засіданням ВККС та ГРМС може проводитися попередня співбесіда із кандидатами на посаду судді Вищого антикорупційного суду, у якій повинні взяти участь не менше шести членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

До того ж зміни до частини третьої статті 9 передбачають, що членами Громадської ради міжнародних експертів можуть бути як іноземці, так і громадяни України, які відповідають усім визначеним законом критеріям.

Зміни до частини шостої статті 9 також передбачають, що члени Громадської ради міжнародних експертів на час участі у процедурах відбору кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду отримуватимуть винагороду в розмірі посадового окладу судді Верховного Суду України та компенсацію витрат на проживання та проїзд.

Із остаточного варіанта законопроекту вилучено положення, яке передбачало перевірку суддів Вищого антикорупційного суду на поліграфі.

Верховна Рада визначилася зі своєю кандидатурою до складу Комісії зовнішнього контролю з незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України — 276 народних депутатів підтримали кандидатура Володимира Василенка.

Народні депутати розглянули та ухвали в цілому із пропозиціями Президента законопроект «Про дипломатичну службу» (№ 7322).

Верховна Рада 254 голосами підтримала подання Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про звільнення з посади міністра фінансів Олександра Данилюка.

На початку засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко нагадала, що 14 червня відзначатиметься Всесвітній день донора крові та повідомила, що за ініціативою профільного комітету народні депутати вперше у стінах парламенту можуть долучитися до цієї благородної справи. «Першим сьогодні здав кров наш колега із Блоку Петра Порошенка Іван Спориш», — сказала вона та додала, що медики чекають усіх, кому стан здоров’я дозволяє бути донором крові, щоб допомогти дітям та пораненим військовим.