Доки Україна не стала членом НАТО, у разі масштабної агресії слід розраховувати тільки на власні сили. Лише потужна сучасна зброя, здатна вражати ворога на будь-якій відстані, може стати фактором стримування для противника. Саме створення такої зброї має стати пріоритетом для нас. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов, виступаючи в четвер на IX Національному експертному форумі «Формула безпеки України. Продовження» у Києві.
У своєму виступі він констатував: парадигмою сучасного світу стали перегони озброєнь, зміцнення ядерних потенціалів. Росія демонструє всьому світу свою здатність до модернізації й нарощування стратегічних ядерних сил.
Секретар РНБО України нагадав, що наша країна відмовилася від ядерного потенціалу, підписавши Будапештський меморандум, що в реаліях розв’язаної РФ війни на Донбасі не гарантувало нашої безпеки.
«Маленька радянська армія не здатна протистояти великій радянській армії, — ми повинні мати сучасні Збройні Сили. А для цього забезпечити трансформацію за стандартами НАТО сектору оборони та безпеки, який має відповідати за своєю структурою й основними ознаками сучасним викликам», — зазначив О. Турчинов.
У цьому контексті він висловив сподівання, що на наступному пленарному тижні парламент прийме в цілому закон «Про національну безпеку України», який передбачає перехід на модель сектору безпеки та оборони, властиву Альянсу, і дієвий цивільний контроль.
Під час форуму Секретар РНБО анонсував, що Радбез готує рішення про лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності, яке передбачає дозвіл на прямий експорт усім виробникам військової техніки й зброї, незалежно від того, належать вони державному чи приватному сектору. За його словами, українським підприємствам також буде дозволено імпорт для забезпечення власного виробництва ОВТ.
«Ми, безумовно, знімаємо всі обмеження на прямі контракти наших силових структур, щодо закупівлі зброї за кордоном», — сказав Турчинов.
У свою чергу у військовому відомстві заявили, що готові самостійно закуповувати військову техніку в іноземних підприємств-виробників.
Як повідомив на брифінгу директор Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ Владислав Шостак, нині активно обговорюється питання придбання Міністерством оборони права на закупівлю військової техніки й озброєння за прямими договорами, без участі підприємств-імпортерів. Досі державна компанія «Укрспецекспорт», що входить до складу ДК «Укроборонпром», мала монопольне право здійснювати експорт та імпорт продукції, послуг військового й подвійного призначення.
Як повідомив Владислав Шостак, Міноборони відпрацювало відповідний законопроект, погодило його із центральними органами виконавчої влади, і він буде спрямований у Верховну Раду для розгляду. При цьому військовий чиновник зазначив, що в країнах—членах НАТО міністерства оборони самостійно здійснюють закупівлю великої кількості озброєнь. У відомстві вважають, що прямі контракти МОУ з іноземними підприємствами-виробниками «дадуть певний поштовх до закупівлі летальної зброї», з якою у відомства зараз є проблеми. Одним із перших етапів такого співробітництва можуть бути домовленості в рамках військово-технічного співробітництва між міністерствами, а також із використанням майданчиків агентства НАТО, зазначив директор департаменту.