Ковель дуже люблю. Народився тут, живу і не збираюся нікуди виїжджати. Мені дуже приємно, що син із невісткою й онуком буквально місяць тому повернулися з Києва, щоб оселитися тут.

Міський голова Ковеля Олег Кіндер.

Історія і розвиток міста тісно пов’язані із введенням у дію в 1873 році залізничної лінії Київ — Ковель — Брест. Місто має залізничне сполучення в шести напрямках, зокрема — на Польщу й Білорусь. Тут починається вузька колія в Європу. Тобто маємо перспективу співпраці з Євросоюзом. Ковель був і залишається містом залізничників.
Економічний розвиток міста в доволі складному стані. Колишній флагман нашої промисловості завод «Ковельсільмаш» нині фактично не працює. Адже майже 80 відсотків його виробництва було орієнтовано на Росію. Після запровадження санкцій проти країни-агресора ця співпраця припинилася. Триває переорієнтація на Європу, Білорусь. Однак на це потрібен певний час. Для нас прикладом умілого господарювання є спільне українсько-литовське підприємство «Волинь-Кальвіс», яке виготовляє промислові та побутові котли на твердому паливі.
Малий бізнес у місті теж доволі розвинутий. Маємо десятки дрібних підприємств, які успішно функціонують. Стримуючим фактором, хоч як дивно, є сусідство з Республікою Польща. Для ковельчан не проблема сісти в потяг чи автобус, поїхати в Польщу і купити там необхідний товар. Про розвиток підприємництва свідчать і наші ринки, які славляться великим вибором і промислових, і продовольчих товарів. На них охоче навідуються сусіди з Білорусі, щоб зробити дешеві закупівлі.
Надання Україні безвізового режиму дещо загострило демографічну ситуацію. Спостерігається відтік молоді на заробітки за кордон, переважно це люди від 18 до 35 років. Тому одним із головних завдань для влади стало створення нових робочих місць, підвищення рівня заробітної плати.
Ковель — місто спортивне. Два тижні тому в нас відбувався етап чемпіонату Європи з мотокросу. Маємо сертифіковану трасу. Було дуже багато учасників, оскільки це обов’язковий етап для спортсменів. Пишаємося багатьма нашими чемпіонами України, Європи, світу з багатьох видів спорту. А лижниця з Ковеля Юлія Батенкова стала чемпіонкою на зимовій Паралімпіаді 2018 року в Південній Кореї.
У місті давні футбольні традиції. Неодноразово команда з Ковеля ставала чемпіоном області. Футбольний клуб «Ковель-Волинь» цього року бере участь у першості України серед аматорських команд, є одним із лідерів першості області. Запоруку подальшого успіху бачимо в масовості футболу. Спортом № 1 у нас під керівництвом досвідчених тренерів займається понад 600 дітей. Завдяки допомозі народного депутата України Степана Івахіва втілюємо план із будівництва футбольних полів на території закладів освіти.
На водосховищі на річці Турія чудові умови для розвитку веслування. Наші веслувальники посідають дуже високі позиції не лише на українському, а й на ієвропейському рівнях. Приймаємо першість України з веслування, щорічно приїздить від 600 до 800 учасників. Відбір і тренування кандидатів у збірну України теж проводили на нашому водосховищі.
На березі річки Турії маємо чудовий парк, а в ньому — найвищу в Україні скульптуру Т. Шевченка. Постійно зарибнюємо наше водосховище.
Повірте, Ковель — це справді перлинка нашої країни. Місто надзвичайно зелене. Його територія більша, ніж у Луцька, а населення — втричі менше. Саме низькоповерхова забудова і дає змогу краще озеленювати місто. Ковельчани хочуть зробити його ще ошатнішим. За останні роки відремонтовано багато доріг, здійснено реконструкцію зовнішнього освітлення і дворових територій, населення забезпечено якісною питною водою. Ковель за останнє десятиліття двічі ставав переможцем всеукраїнських конкурсів серед міст із населенням до ста тисяч осіб. Прикрасила його і набережна на річці Турія, облаштувати яку допоміг також народний депутат Степан Івахів.

Переконаний, у Ковеля чудова перспектива. Завдяки своєму зручному географічному розташуванню, розгалуженій мережі залізничних і автомобільних магістралей він дуже привабливий і для іноземних, і для вітчизняних інвесторів. Наше ж завдання — створити їм якнайкращі умови для ведення бізнесу. Так само чекаємо до себе і гостей з усієї України. Ковель завжди радо зустрічає тих, хто приїздить до нього з добром і любов’ю.

Олег КІНДЕР,
міський голова Ковеля.
Підготував власкор «Голосу України» Максим СОЛОНЕНКО.