Управління Нацполіції в Автономній Республіці Крим та в Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом «незаконного знищення, руйнування і псування» Ханського палацу в Бахчисараї, що є культурною спадщиною кримських татар і кандидатом на внесення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомили у прес-службі відомства.
«У тимчасово окупованому Криму, під виглядом реставраційних робіт, триває знищення пам’ятки ХVI століття — Ханського палацу в Бахчисараї, який є унікальною архітектурною пам’яткою та єдиним у світі зразком кримськотатарської палацової архітектури, що складається з понад 19 об’єктів. Відбувається втрата його автентичності, знищення історичної цінності», — йдеться у повідомленні.
Кримінальну справу порушено за ознаками злочину, передбаченого 
ч. 1 ст. 298 Кримінального кодексу України. Нагадаємо, що окупанти розпочали перебудову унікального архітектурного ансамблю наприкінці минулого року, заявивши, що якби не «повернення» Криму до Росії, «пам’ятка могла б зруйнуватися». Без будь-якої експертизи комплексу роботи доручили некомпетентним фірмам, які ніколи раніше не займалися реставраціями таких об’єктів.
У результаті знищено багато об’єктів Ханського палацу, що мають історичну цінність. Зокрема, як повідомляє екс-голова Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, на стінах палацу руйнуються настінні розписи XVI—XVIII століть, один із каліграфічних розписів уже знищено. Знищено й такі елементи культурної спадщини, як дерев’яні конструкції покрівлі, балки перекриття та поперечні балки — їх замінено на бетонні перемички.
За даними «УкрНДІреставрації», потрібно було замінити лише чотири балки, але окупанти демонтували, частково розпиляли, частково вивезли сто відсотків балок перекриття. До того ж «реставратори» замінили автентичну лоткову черепицю ручної роботи «татарку» іспанською черепицею заводського виробництва з імітацією під старовину. Вона, за словами Едема Дудакова, «схожа на шифер і профнастил».
Під час робіт повністю порушено технологію укладання черепиці на глину. Кримський юрист і правозахисник Рустем Кямілєв, який звернувся до місцевого главку слідкому Росії із заявою про знищення комплексу Ханського палацу в Бахчисараї, наголошує, що вздовж усього периметра стін мечеті замість дерев’яного антисейсмічного бруса, передбаченого проектом «УкрНДІреставрації» заливається залізобетонний сейсмопояс, що посилить ерозію бутового мурування стін. І додає, що балкони з різьбленого дерева у Ханській ложі не захищені від опадів, а сходинки мінаретів з вапняку, якими переміщаються робітники й вантажі, від фізичного впливу вже подекуди почали руйнуватися. Вікна, двері та вітражі також не захищені спеціальним матеріалом.
«Від Ханського палацу з історичного залишилися тільки стіни. І кому потім скажеш, що це об’єкт культурної спадщини?» — питає Едем Дудаков.
Нагадаємо, що російський адвокат Микола Полозов за дорученням Ельміри Аблялімової, дружини Ахтема Чийгоза, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, подав позов до Коптевського районного суду Москви з вимогою припинити «реконструкцію» Ханського палацу в окупованому Криму.