У селі Грабарівка Пирятинського району, що на Полтавщині, відбулися традиційні «Калинові гуляння». Це яскраве дійство на батьківщині відомого митця, фундатора й незмінного художнього керівника та диригента українського народного хору «Калина» Полтавського національного педуніверситету ім. В. Короленка Григорія Левченка започаткували 15 років тому.

На той час маестро перебував на порозі свого сімдесятиліття. Тоді, після тріумфальних гастролей разом зі своїм колективом Європою, Григорій Семенович почав усвідомлювати потребу доносити високе мистецтво народної пісні до найвіддаленіших куточків рідного краю. Адже, скажімо, в Австрії «Калину» купали в оваціях, а наші міста і села полонили примітивна масова культура та псевдофольклор із його несмаком, вульгарщиною, дешевими підробками під автентику...
Тож разом із земляками-однодумцями, представниками місцевої влади взялися за організацію «Калинових гулянь». І, як то кажуть, не прогадали. За півтора десятиліття це дійство стало не просто популярним — одним із найулюбленіших для багатьох. Великий сценічний майданчик просто неба, біля якого вже виросла калина, знають не лише на Полтавщині.

Як завжди, свій візит до Грабарівки Григорій Левченко розпочав із відвідин рідної хати, де його хлібом-сіллю зустрічали односельці та учасники вокального ансамблю «Берегиня» із села Повстин (на знімку). А потім на сільському Співочому полі завирували справжні народні гуляння з виступами вокальних і хореографічних колективів (зокрема й таких знаних, як фольклорно-етнографічний гурт «Древо» із села Крячківка Пирятинського району), представленням виробів народних майстрів, частуванням стравами національної кухні. Та найочікуванішим був вихід на сцену славнозвісної «Калини». Хор виступив з великою концертною програмою. Маестро диригував із особливим натхненням... Після концерту й бурхливих оплесків та овацій усі бажали Григорію Семеновичу здоров’я і творчого довголіття. Й обіцяли пам’ятати головне його побажання: робити все так, щоб не соромно було повертатися до рідного порога.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото Володимира ДЯЧЕНКА.