Одинадцять проектів громадських організацій Вінниці загалом отримають 800 тисяч гривень з бюджету міста на реалізацію своїх ідей. Саме стільки організацій стали переможцями конкурсу фінансової підтримки соціально-культурних проектів інститутів громадянського суспільства. Організатор конкурсу — міськрада.
За словами члена конкурсної комісії, директора департаменту правової політики Романа Бочевара, максимальний розмір гранту становить 100 тисяч гривень, мінімальний — 25 тисяч. Згідно з умовами, до участі допускаються проекти, що передбачають співфінансування у розмірі 25 відсотків власних коштів громадських організацій. На наступний рік планують збільшити бюджет конкурсу. Це пояснюється значним бажанням громадських організацій зробити свій внесок у розвиток міста та підтримку окремих категорій людей.
Серед переможців нинішнього року низка проектів стосується інклюзії та підтримки людей з інвалідністю. «За надані нам кошти підготуємо супроводжуючих для людей з інвалідністю та асистентів вчителів», — розповіла керівник обласного осередку «Всеукраїнської спілки людей з інвалідністю — УСІ» Олеся Самойленко. Ще один проект-переможець передбачає підтримку сімей, у яких виховують дитину з інвалідністю. Його реалізуватиме ГО «Консультаційно-інформаційний центр для сім’ї, дітей та молоді». На видання дитячої інклюзивної літератури витратить кошти ще один переможець — ГО «Культурний Всесвіт». Цікавий проект у ГО «Країна інформаційних технологій». Його автори планують організовувати віртуальні екскурсії рідним містом.
Кілька років працюють над темою розвитку альтернативної енергетики учасники ГО «Аль-Енерго». За словами її керівника Олега Щербакова, нині розробляють стратегію розвитку електромобільної інфраструктури обласного центру. «Хочемо довести, що у місті має домінувати електротранспорт, — наголошує пан Олег. — За такими видами транспорту — майбутнє. Привертаємо до цього увагу громадськості, бізнесу, влади не тільки на словах, а й реальними справами».
Це не єдиний конкурс, за допомогою якого міська влада залучає містян до участі у розвитку територіальної громади. Найбільшу суму коштів виділено на «Проект бюджетних ініціатив». Участь у ньому може взяти кожен охочий житель міста.