Герой України з Вінниччини командир 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади полковник Сергій СОБКО записав відеозвернення до уболівальників чемпіонату світу з футболу, що розпочинається сьогодні, 14 червня, у Росії. Як виникла ідея такого відео? Хто його створював? Про це — у розмові з комбригом (на знімку).


«Ми пішли в наступ...»

— Ідея звернення до футбольних уболівальників виникла після того, як Олег Сенцов оголосив голодовку, — каже Сергій Собко. — Це наша акція на його підтримку, на підтримку всіх ув’язнених українців, яких утримують у російських тюрмах. Ми долучилися до всесвітнього стормінгу на основі листа Олега Сенцова про чемпіонат світу з футболу, його акції з голодовкою і вимогою звільнити всіх незаконно ув’язнених.
— Хто створював текст звернення?
— Самі готували, разом із прес-службою нашої бригади, — каже полковник. — Важливо донести до суспільства, що оборону треба тримати не тільки на передовій, на лінії зіткнення. У час сучасних технологій необхідно тримати й інформаційну оборону. Іноді йти в наступ. Як казав Олег Сенцов, нехай вони, ці технології, будуть інструментом для подолання ворога. Ми пішли в наступ. Нині відбувається багато важливих геополітичних подій. Саме гарний шанс нагадати світу, що таке Росія і чого варті її обіцянки.
— Записували з ким?
— Ми діяли в координації із активістами кінематографа, які постійно порушують проблему ув’язнення Сенцова, причому роблять це широко і публічно.
Полковник закликає футбольних фанів не вірити Росії, її намаганням обілити себе завдяки проведенню ЧС-2018. «Росія використовує вашу любов до футболу, щоб обілити себе, щоб усім здалося, що це нормальна, цивілізована, відкрита для світу країна, — наголошує С. Собко. — Насправді — це брехня! Цинізму Росії немає меж. Вона продовжує брехати, вбивати і знущатись над людською гідністю. Поки ви дивитиметеся футбольні матчі, вона продовжить вбивати українців на Донбасі, як вона робить це щотижня, щодня вже п’ятий рік поспіль, розв’язавши там безпідставну і підлу війну проти України».

Коли ви насолоджуватиметеся футболом, Олег голодуватиме

Військовий нагадує, що Росія продовжує брехати, що вона нібито не має стосунку ні до збиття «Боїнга» рейсу МН-17, ні до вбивств критиків Кремля і журналістів, Росія й надалі стверджує, що її військ нема в Україні, що вона не втручається у вибори в інших країнах.
Звертаючись до уболівальників, полковник нагадав про 68 українців, яких незаконно утримують у російських тюрмах, і голодовку українського режисера Олега Сенцова. «Олег голодуватиме навіть тоді, коли ви насолоджуватиметесь футболом, бо думає, що його смерть — єдиний шанс привернути увагу світу до справжньої сутності репресивної та тоталітарної Росії», — йдеться у зверненні.
— У Росії нема чесної гри, Росія убиває і бреше! — наголошує Сергій Собко. — Підтримайте Олега, і разом ми змусимо РФ грати за правилами #FairPlay! #FreeSentsov!
Відео записано українською та англійською. Сергій вільно володіє мовою міжнародного спілкування, навчався у США. Бойовий офіцер, який пройшов гарячі точки у боях із російсько-терористичними підрозділами на Донбасі, у березні 2015 удостоєний звання Героя України.
Звернення до уболівальників Сергій Собко розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.

Вінницька область.