На заслужений відпочинок неординарного ветерана праці Бориса Цмоха (на знімку) проводжав увесь трудовий колектив Сєвєродонецького вищого професійного училища.

Загальний трудовий стаж Бориса Тимофійовича — понад шість десятиріч, із них 57 — у рідному училищі!
— Уперше, — згадує Б. Цмох, — я повів своїх учнів на виробничу практику 12 квітня 1961 року. А тоді якраз оголошують про перший політ людини в космос. Особливо ми раділи тому, що космонавт Юрій Гагарін  в юності теж здобув робітничу професію у схожому з нашим училищі. А згодом дізналися, що головний конструктор космічної техніки уродженець України  Сергій Корольов теж з робітничої професії розпочинав свій трудовий шлях.
Сам Борис Тимофійович, закінчивши  будівельну школу,   індустріально-педагогічний технікум, працював на новобудовах, став одним з наймолодших наставників майбутніх робітників. Підготував понад півтисячі учнів. Саме його групі малярів-штукатурів  свого часу довірили оздоблювати відомі об’єкти в столиці України. 
Майстер Цмох навчав і підлітків з непростою долею, до яких потрібен був особливий підхід.
— У кожному з учнів  завжди бачив особистість, до кожного ставився з повагою, відзначав будь-які успіхи вихованців, — згадує Борис Тимофійович. — Йду містом і радію: до багатьох красивих споруд причетні мої вихованці.
У свої 82 роки ветеран сповнений енергії та оптимізму. З’ясували його «секрет»: дають взнаки не тільки дружба зі спортом, незмінним велосипедом, а й відкритість, доброзичливість, бажання допомагати.
 Працюючи, він співає. Отож і життя у нього, як пісня.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ,
заслужений журналіст України.

Сєвєродонецьк Луганської області.