Вступники, котрі написали зовнішнє незалежне оцінювання із солов’їної на 23 тестові бали, а з іноземної мови (англійської, німецької, іспанської, французької) — на 19 та більше, зможуть претендувати на студентські квитки.
Таке рішення ухвалили вчора на засіданні експертної комісії з визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання при Українському центрі оцінювання якості освіти. За підсумками дискусії було встановлено порогові бали з кількох ключових предметів. Зокрема, з біології поріг склав/не склав було визначено на рівні 22 тестових бали, з математики — 10. Це мінімальна кількість балів, яку має набрати учасник ЗНО.

Пороговий бал склав/не склав з української мови й літератури не подолають 14% абітурієнтів, з англійської — 13%, математики — 19%. Вони вважатимуться такими, що не склали зовнішнє незалежне оцінювання, а тому не зможуть подавати відповідні сертифікати ЗНО для участі у конкурсі на вступ до вишів.
Українська мова і література є обов’язковим предметом для вступу на будь-яку спеціальність. Тому той, хто успішно склав тестування з інших дисциплін, але завалив ЗНО із солов’їної, цього року не зможе потрапити до жодного закладу вищої освіти.
Цього року ЗНО з української мови писали не тільки 11-класники, а й студенти коледжів та профтехучилищ. Керівник УЦОЯО Вадим Карандій відзначив погіршення результатів ЗНО із солов’їної порівняно з минулим роком (торік його завалили лише 8% учасників ЗНО), яке відбулося за рахунок «неблискучих» результатів студентів згаданих закладів.
Нагадаємо, 13 червня тестуванням з хімії завершилася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Пороговий бал з цієї дисципліни, а також з фізики, історії України та географії експертна комісія при УЦОЯО визначить 20 червня. Результати тестування буде розміщено на інформаційних сторінках учасників зовнішнього незалежного оцінювання наступного дня після кожного засідання експертної комісії.