Народний депутат, представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко (на знімку)

взяла участь у відкритті у Вінниці притулку для жертв домашнього насильства і насильства за ознакою статі.

«Насичений, продуктивний і чудовий день у Вінниці. Подія перша — відкриття притулку для жертв домашнього насильства і насильства за ознакою статі. Вінниччина стала сьомим регіоном, де такий притулок уже існує. Притулок — це можливість для жертви домашнього насильства на певний час вийти зі складної ситуації, подихати, подумати, попрацювати з психологом, юристом, усе спокійно осмислити і рухатись далі, вже не жертвою, а повноцінно захищеною і свідомою людиною. Тут є нормальні умови для перебування, обладнані кімнати, кухня, душові, дитяча кімната, пральні машини — все необхідне для життя»,— напиcала І. Луценко у своєму Фейсбуці.

Притулок, зауважила представник Президента у парламенті, створено завдяки зусиллям місцевої влади і фінансової підтримки Фонду Народонаселення ООН в Україні — UNFPA Ukraine.

Подія друга, за словами обраниці, — обласний форум, присвячений впровадженню нових механізмів протидії домашньому насильству. «На форум приїхали майже 200 представників місцевої влади області (у тому числі ОТГ), соціальні служби, поліція, всі ті, хто дотичні до імплементації нового законодавства по протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі», — написала І. Луценко.

Вона нагадала, що наприкінці минулого року було ухвалено два нові  закони, які допоможуть комплексно розв’язати проблему домашнього насильства. «Ми боролися за них понад три роки, нині Міністерство соціальної політики координує роботу з напрацювання положень, які покроково прописують, хто і що робить у таких випадках: шкільний психолог, лікар, поліцейський, соціальний працівник, працівник системи безоплатної правової допомоги», — додала народний депутат, зауваживши, що нині змінюється сама філософія підходу до цієї проблеми.

«Довгі роки проблема домашнього насильства залишалася бідою за закритими дверима. Але нині це стає питанням державного рівня. Досвід показує, що проблему не можна вирішити лише зусиллями якогось одного відомства. Треба працювати разом

— Національна поліція, Міністерство соціальної політики, Міністерство юстиції, прокуратура, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти, місцева влада, громади. Хтось уже включився в роботу, хтось ще зволікає», — наголосила депутат, закликавши всіх причетних долучитися до активної співпраці.

Наостанок І. Луценко зауважила, що новоствореному притулку як талісман вона подарувала білого ведмедика. «Іграшка, дрібничка, але хочеться, щоб в дітей був такий м’який теплий талісман, який можна обійняти і який захистить їх від негараздів.

Завдання у нас, дорослих, зробити так, щоб дитячі надії справдилися», — додала вона.