Учора біля Київської міської ради зібралися небайдужі, аби захистити місце розкопок на Поштовій площі столиці, де археологи знайшли дуже цінні артефакти часів Київської Русі, й не дати збудувати там замість музею торговельний центр. Ще 7 червня депутати мали розірвати договір на будівництво центру, але цього не сталося — депутати вирішили нібито доопрацювати свій проект рішення. Проте, як стало відомо активістам, у новому документі не прописано зупинення інвестиційного договору на будівництво. Та й міжнародний архітектурний конкурс, який пропонує провести влада, кажуть активісти, проводитиметься не на створення повноцінного музею, а на «музеєфікацію об’єктів» у рамках певного громадського простору. Інакше кажучи, буде просто експозиція в торговельному центрі, а не музей.

На знімку: акція біля Київради.

Тому напередодні активісти взяли під контроль територію розкопок. Їхня вимога: на Поштовій не повинно бути жодного торговельного центру, натомість має з’явитися музей. Біля входу до розкопок вони встановили намети і погрожують поставити такі само біля осель депутатів, якщо ті не дослухаються до їхньої думки.

Марина КРИВДА.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

P.S. Тим часом Київська міськрада прийняла рішення про створення музею на Поштовій площі без розірвання інвестиційного договору із забудовником. Зазначається, що рішення містить позиції, які «дозволять зберегти всі артефакти часів Київської Русі, які знайшли під час будівництва торговельного центру на Поштовій площі, і продовжити археологічні розкопки».