У Комітеті з питань економічної політики заслухали звіт Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та членів уряду про перебіг та результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів у 2017 році. На початку обговорення очільник Кабміну повідомив, що цього року, як і торік, уряд подав звіт про свою діяльність вчасно — до 15 лютого, тож із документом міг ознайомитися кожен бажаючий.
Протягом минулого року уряду вдалося забезпечити економічне зростання на рівні 2,5 відсотка, повідомив В. Гройсман. Ця тенденція продовжилася і в першому кварталі 2018 року, тож зростання вже перевищує три відсотки. «Але пріоритет нашого уряду, який абсолютно повністю збігається із пріоритетом українського парламенту, полягає в тому, що ми можемо рости швидше і обсяги можуть бути значно вищі, — зауважив прем’єр. — Тому ми поставили для себе пріоритет — від п’яти відсотків і вище». Для цього протягом минулого року створювалася низка умов — починаючи від захисту інвестицій, змін регуляційного законодавства і завершуючи змінами в законодавстві про приватизацію та в багатьох інших сферах. «Ми рухаємося шляхом, який дасть нам можливість мати абсолютно чітку економічну стабільність, прогнозованість, контрольовану інфляцію», — зауважив глава уряду та наголосив, що робитиме все, щоб рівень доходів громадян випереджав природні інфляційні процеси. Саме для цього, за його словами, в 2017-му почали підвищувати соціальні стандарти, повністю спираючись на можливості національної економіки. Так, мінімальну зарплату підвищили майже вдвічі, до 3723 гривень. Для того, щоб продовжити цю тенденцію, в 2018 році намагатимуться максимально залучати інвестиції.
Завдяки парламенту в жовтні відкрили шлях для змін у пенсійній системі, нагадав В. Гройсман. Як наслідок — понад дев’ять мільйонів громадян отримали можливість системного підвищення виплат. Відкрито також можливості для побудови нової освітньої сфери, яка дасть змогу розширити мережу дошкільних закладів і провести зміни в системі загальноосвітньої, технічної та вищої школи. Нині вже 9 мільйонів українців уклали контракти зі своїми лікарями, поінформував глава уряду та додав, що це дасть можливість значно підвищити зарплату тим лікарям, з якими укладено угоди (майже вдвічі). Говорячи про минулорічні досягнення, В. Гройсман відзначив «антикорупційний, європейський закон про приватизацію», який дасть змогу «створювати нові робочі місця, виробляти нову українську продукцію, робити все для того, щоб наша економіка стала міцною, і продовжити конвертувати це для забезпечення усіх потреб суспільства, в тому числі й у сфері безпеки та оборони». На думку прем’єра, нам вдалося досягти гарних результатів на шляху впровадження «однієї з основних реформ управління держави — децентралізації влади», що вже дало можливість безпрецедентно наростити обсяги робіт із модернізації інфраструктури та ремонту доріг.
У контексті поступу в розвитку економіки, на думку очільника Кабміну, важливим є те, що парламент чітко приймає рішення щодо поліпшення умов ведення бізнесу, гарантування інвестицій, створення ефективних механізмів боротьби з корупцією. «Цьому довірятимуть ті, хто має бажання і можливості інвестувати», — сказав він. Для досягнення такої мети представники уряду та парламенту спільно напрацювали 35 законопроектів. «Ми дивилися не на автора, а на суть законопроекту, який може бути підтриманий, об’єднавши наші зусилля». Так, уже цього року реалізовуються ухвалені торік нові програми підтримки окремих секторів економіки, поінформував В. Гройсман. У галузі сільського господарства, наприклад, здійс-нюється підтримка машинобудування, заохочують підприєм-ства, які займаються вирощуванням худоби і переробкою молока тощо.
Незважаючи на виклики минулого року, за словами глави уряду, цьогорічна реальна зарплата українців демонструє зростання, яке дає змогу припустити, що до кінця року вона сягатиме 10 тисяч гривень. Звітуючи про досягнення, В. Гройсман, зауважив, що доводиться мати справу із викликами, які стосуються проблем із «певною історією». Так, починаючи із 2005-го і по 2013 рік, ми як держава наростили майже 50 мільярдів доларів зовнішніх боргів. Щоб тільки обслуговувати ці ресурси, цьогоріч маємо витратити 130 мільярдів гривень (5 мільярдів доларів). А протягом наступних п’яти років повинні виплатити 33 мільярди доларів. Це ресурси, які лягають тягарем на економіку та бюджет і стримують підвищення соціальних стандартів. Водночас, за словами глави уряду, наша країна потребує нині зовнішніх запозичень для того, щоб перекредитуватися.
Особливу подяку за співпрацю народним депутатам висловив і Перший віце-прем’єр міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. «Вона була і результативною, і дискусійною, і часом не зовсім приємною, але ефективною, а це найголовніше», — сказав він. Урядовець також наголосив на тому, що протягом дев’яти місяців в економіці нашої країни спостерігається зростання, а відтак можна казати про системність цього процесу. «Це результат послідовних дій Кабінету Міністрів щодо лібералізації економіки, дерегуляції, підтримки експорту, промисловості та малого і середнього бізнесу, — наголосив він. — Ми перейшли від політики виживання до політики стратегічного розвитку. Водночас, уперше за роки незалежності ми затвердили трирічну бюджетну політику і трирічні макропоказники». С. Кубів нагадав, що в 2017-му укладено угоду про зону вільної торгівлі з Канадою. Цього року завершено переговори про зону вільної торгівлі з Ізраїлем, а перемовини з Туреччиною інтенсифікувалися. Уже нині українські товари можуть постачатися без ввізних мит на ринки, де проживають понад 850 мільйонів осіб.
Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, підбиваючи підсумки обговорення, підкреслив, що уряду в умовах триваючих військових дій вдалося забезпечити та стабілізувати економічне зростання. Завдячувати потрібно реформам, які розпочалися ще за уряду Арсенія Яценюка та продовжуються нинішнім Кабінетом Міністрів, наголосив він. «Ви завжди відчували і відчуватимете тверду руку підтримки нашого комітету», — запевнив голова комітету Прем’єр-міністра та нагадав, що саме завдяки плідній співпраці впродовж останнього року було ухвалено понад два десятки дуже важливих законів. «Із думкою про те, що все робимо правильно, а реформи вкрай необхідні країні, ми повинні рухатися вперед», — сказав А. Іванчук.
Після заслуховування керівників міністерств про ввірені їм ділянки роботи члени Комітету з питань економічної політики одноголосно взяли звіт Кабінету Міністрів до відома.

Надія СМІЯН.

 

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Володимир ГРОЙСМАН:
«Протягом  останнього 21 року незалежності в економічному розвитку ми 13 років зростали на рівні одного відсотка й вісім років падали. За ці часи ми втратили можливості системних структурних змін, які зробили б Україну сильною. Маємо надолужити втрачений час і зробити все необхідне у максимально короткі терміни. Згоден з тим, що в 2014—2015 роках, коли працював уряд Яценюка, були надзвичайно безпрецедентні надважкі виклики, в тому числі й для парламенту. Консолідація у прийнятті непопулярних рішень дала можливість стабілізувати ситуацію і працювати над відновленням економічного зростання, яке відбувається вже дев’ять кварталів поспіль, але, підкреслюю, ми можемо з вами робити більше».

 

ФАКТ

Починаючи з липня 2017 року 1900 аграріїв отримали понад 200 мільйонів гривень компенсації за купівлю української сільськогосподарської техніки. А в бюджеті-2018 обсяг фінансування сільгоспмашинобудування збільшено на один мільярд гривень.