Ранкове засідання
21 червня

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект «Про національну безпеку» (№ 8068), який започатковує реформу безпекового сектора відповідно до стандартів НАТО. Документ визначає правові основи та виокремлює пріоритетні сфери забезпечення національної безпеки і оборони України, регламентує організацію планування у сферах національної безпеки і оборони, встановлює порядок здійснення демократичного цивільного контролю та його складових елементів.

 

Андрій Немировський, Олександр Третьяков.

 

Сергій Пашинський, Іван Вінник.

 

Водночас у в законопроекті визначено, що міністр оборони та його заступники призначаються з-поміж цивільних осіб, а також розмежовано посади начальника Генштабу та Головнокомандувача Збройних Сил України. Крім того, документ передбачає демократичний цивільний контроль за сектором безпеки і оборони України, зокрема з боку Верховної Ради та громадянського суспільства.
Законопроект про національну безпеку передбачає скасування трьох законів: «Про основи національної безпеки України», «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» та «Про організацію оборонного планування». До того ж через півроку після набрання законом чинності має бути розроблено та подано до парламенту нову редакцію закону «Про Службу безпеки України».
Якраз під час обговорення поправки до законопроекту про нацбезпеку щодо повноважень СБУ, народний депутат Ганна Гопко назвала правильним те, що повноваження спецслужби у сфері економіки обмежуватимуться контррозвідувальним захистом економічного та наукового потенціалу держави. Також вона запропонувала, щоб у прикінцевих положеннях були закріплені норми, які заберуть у СБУ невластиві їй функції та покладуть край втручанню служби в діяльність бізнесу. «Це втручання, — наголосила вона, — вбиває інвестиційний клімат, нищить економіку. Під час розгляду наступних поправок, хотілося, щоб зал був максимально мобілізований, і разом з початком ухвалення закону про національну безпеку ми дали старт реформі СБУ».
Світлана Заліщук (БПП), наголосивши на низці важливих речей, що містяться в законопроекті, зокрема, передбачено реальний інструмент парламентського контролю у сфері безпеки і оборони та, що витрачання коштів на Міноборони буде прозорим, теж зазначила необхідність забрати у СБУ можливість «кошмарити» бізнес під час розслідування корупційних та економічних злочинів. «Якщо ми хочемо, щоб цей закон не був декларативний, ми повинні ухвалити ці поправки. Інакше нам доведеться чекати як мінімум півроку, щоб ухвалити спеціальний закон і лише тоді забрати ці функції», — наголосила вона. Утім жодна з пропонованих С. Заліщук поправок не набрала необхідної кількості голосів.
Натомість доповідач, секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник, відкидаючи можливість зловживань у діяльності СБУ, повідомив, що комітет запросив інформацію з приводу наявних проваджень щодо корупційних злочинів, які веде СБУ. «Таких проваджень немає. В СБУ стверджують: якщо корупційні злочини виявляються під час проведення оперативно-розшукових заходів, відповідна інформація фіксується, і в подальшому це провадження передається в антикорупційні органи. З 13 проваджень по суддях, які нині перебувають у НАБУ, 11 були зафіксовані та порушені саме представниками СБУ», — заявив він.
Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко (БПП) в кулуарах зауважила, що їхня політична сила підтримує позицію збалансованої діяльності СБУ: вона звітуватиме перед парламентом, відповідний комітет заслуховуватиме її діяльність. «Усі ці позиції були узгоджені з нашими партнерами з країн НАТО. Додаткові поправки, які вносять народні депутати, розбалансовують узгоджену позицію», — наголосила вона.
Після розгляду всіх поправок І. Вінник зачитав під стенограму п’ять поправок, які під час обговорення не знайшли необхідної підтримки в залі, проте мають бути проголосовані, бо погоджені з нашими партнерами по НАТО. Тоді, підкреслив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, закон відповідатиме нашому напрямку вступу в Альянс та адаптації Збройних Сил України до стандартів НАТО. Ці п’ять поправок сесія підтримала 236 голосами. В цілому за проект закону «Про національну безпеку» з техніко-юридичними поправками проголосували 248 народних депутатів.
Верховна Рада внесла до порядку денного низку законопроектів: «Про утворення Вищого антикорупційного суду» (№ 8497) та «Про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону «Про Вищий антикорупційний суд» (№ 7441) та відразу перейшла до їхнього розгляду.
Президентський законопроект про утворення Вищого антикорупційного суду доповів заступник глави адміністрації Президента Олексій Філатов. Виступаючи з парламентської трибуни, він зауважив, що вперше після внесення змін до Конституції у 2016 році саме парламент приймає рішення про утворення суду за новою процедурою. «Відповідно до ч 2. ст. 125 Конституції та ст. 19 Закону «Про судоустрій та статус суддів» Президент, після консультацій з Вищою радою правосуддя, вніс на розгляд парламенту відповідний законопроект. Цим проектом закону пропонується утворити Вищий антикорупційний суд з місцезнаходженням у місті Києві та доручити Кабміну і Державній судовій адміністрації вжити в межах їхньої компетенції заходів, пов’язаних з утворенням цього суду та забезпеченням його діяльності. Цей законопроект спрямовано на реалізацію вже ухваленого закону про Вищий антикорупційний суд. Прийняття цього закону дасть змогу розпочати процедури, пов’язані зі створенням Вищого антикорупційного суду, проведенням конкурсу на посади суддів до цього суду та апеляційної палати Вищого антикорупційного суду», — наголосив О. Філатов.
Заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв, у свою чергу, зауважив, що комітет розглянув документ та рекомендує ухвалити його за основу та в цілому.
Верховна Рада 265 голосами підтримала проект закону «Про утворення Вищого антикорупційного суду» за основу та в цілому як закон.
Законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону «Про Вищий антикорупційний суд» (№ 7441) також здобув підтримку сесійної зали — «за» — проголосували 237 народних депутатів.
Мета цього законопроекту — вдосконалення законодавства щодо автоматизованого розподілу справ у судах, які розташовані в декількох населених пунктах, унормування процесуальних аспектів розгляду судових справ у разі переведення судді, який розглядав відповідну справу, з суду, що ліквідується, до іншого суду, та комплексного врегулювання питання належного забезпечення охорони судів. Запропонованими змінами вдосконалено врегулювання окремих питань діяльності вищих спеціалізованих судів, зокрема, зважаючи на рекомендації Венеціанської комісії, закріплено автономність апеляційної палати Вищого спеціалізованого суду тощо.
Парламентарії також включили до порядку денного та розглянули два альтернативні законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні» (№№ 8333 та 8331-1). Та, щоб ухвалити їх у першому читанні, забракло голосів, тож народні депутати 233 голосами спрямували законопроекти на повторне перше читання.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток громадянського суспільства».

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua