Збирання розпочали новим комбайном

З озимого ячменю розпочали обмолот зернових у господарстві СТОВ «Писарівка» в Ямпільському районі. Збирають врожай придбаним напередодні комбайном «Нью Холланд».
Загалом площа зернових становить тут 900 гектарів. Працюватимуть три комбайни. Два з них згаданої марки «Нью Холланд». За словами керівника господарства Віталія Віта, ця техніка добре себе зарекомендувала, тому й вирішили придбати ще один. Протягом дня кожним збирають врожай з 25—30 гектарів.

— Уже очевидно, що урожайність зернових буде нижчою за минулорічний показник приблизно на 15 відсотків, — каже Віталій Віт. — Це загальний прогноз фахівців для нашого південного регіону. У нас весни фактично не було, із зими перейшли в літо. У той час, коли формувалося збіжжя, стояла висока температура. Крім того, рослини не отримали необхідної кількості вологи, бо не було опадів. Необхідну поживу зерновим дали згідно з технологією, але кліматичні умови виявилися несприятливими.
Яка ціна складеться на зернові з нового врожаю, співрозмовник не береться прогнозувати. Повідомив, що у травні продали залишки минулорічної пшениці за ціною 4 700 гривень за тонну. «Чи заплатять стільки за збіжжя нового врожаю, не знаю, — каже керівник господарства».
Майже в усіх південних районах області на окремих ділянках уже працює зернозбиральна техніка.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

Пшениця не радує

На Херсонщині аграрії розпочали збирання стратегічної для регіону культури — озимої пшениці. Із загальної площі у 466 тисяч гектарів поки що скосили 6,6 тисяч га на богарних землях. Середня врожайність через посуху не перевищує 27 центнерів зерна з гектара, тоді як у минулі роки вона сягала 35,2—35,5 ц/га. Коли черга жнивувати дійде до пшениці, що зростає на поливі, врожайність може збільшитися до 30 ц. Однак навіть за таких умов врожай буде на рівні посушливого 2014 року — в межах 1,4 мільйона тонн, прогнозує заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрій Недєлько. Втім, цього достатньо і для внутрішнього споживання (для хлібозаводів на борошно потрібно приблизно 150 тисяч тонн продовольчого зерна), і для виробництва комбікормів, і на експорт.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.