«У цьому проекті ми бачимо і канадський зразок, і внесок європейських країн, і, зрештою, поліцейські японські машини, які нас сюди довезли. Але нічого з того не вийшло б  без локального лідерства і голови громади, тих можливостей, які створив уряд України. Ми раді бачити координацію, синергію і зростання», — так Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук відгукнувся про пілотний проект «Організація землеустрою та впровадження стратегії місцевого економічного розвитку в умовах децентралізації», що став реальністю завдяки програмі USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Його мета — створення електронного управління землями на території об’єднаних територіальних громад для їх сталого економічного розвитку. Такий проект реалізують в Україні вперше, він є інноваційним з точки зору процедур та технологій.

 

Віце-прем’єр Геннадій Зубко (другий ліворуч) 
 разом з послами країн «Великої сімки»
знайомляться з Кіптівською громадою.

 

 

Впровадження проекту зі створення картографічної картини Кіптівської об’єднаної територіальної громади, що на Чернігівщині, виявило 1500 га необлікованої землі — 500 га лісу і 1000 га земель сільськогосподарського призначення. «Це питання прозорості, збільшення своїх надходжень не тільки за рахунок оплати тими, хто користувався землею і не платив, а й за рахунок інвестицій у громаду», — зауважив віце-прем’єр України Геннадій Зубко на прес-конференції у цьому селі.
 

Проте у Кіптях йшлося не тільки про земельне впорядкування, а й про центр надання адміністративних послуг, який успішно діє в громаді.
 

Представлення успіхів Кіптівської громади, які досягнуто завдяки сприянню європейських інституцій, відбувалося в селі за участі послів країн «Великої сімки» в Україні: Канади — Романа Ващука, США — Марі Йованович, ФРН — Ернста Райхеля, Великої Британії — Джудіт Гоф, Франції — Ізабель Дюмон, Італії — Давіде Ла Чечіліа, Японії — Шігекі Сумі, а також керівника Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Беренда де Гроота.
 

Посол Канади в Україні Роман Ващук, посміхаючись, зауважив, що, коли він вивчав роботу ЦНАПу, йому трохи заважали відвідувачі центру, але це якраз і свідчить про потрібність і ефективність такого сервісу. 746 ЦНАПів діють сьогодні в Україні. «Нам потрібно відкрити ще понад 250 таких центрів, — додав Геннадій Зубко. — 97 послуг для своїх мешканців — це показник. Країни G7 надають системну допомогу у впровадженні в Україні реформ, зокрема децентралізації. І це — безпрецедентний приклад, коли навколо однієї реформи — децентралізації — об’єдналися всі міжнародні партнери та взяли в роботу кожен свій напрям — медицину, освіту, адміністративні сервіси, планування територій тощо. Сьогодні Україна — це успішний приклад з точки зору залучення найкращих принципів демократичного управління. Дякую послам G7 за спільну роботу!».
 

«Голос України» запитав віце-прем’єра Геннадія Зубка, коли припиниться абсурдна ситуація, за якої весь район входить до ОТГ, але при цьому залишаються районні рада та адміністрація з відповідними бюджетними видатками на їх утримання. Віце-прем’єр відповів: «Ми подали закон до парламенту про засади адміністративно-територіального устрою, бо тільки за Верховною Радою залишаються повноваження визначати подальший шлях. Або вирішення цього питання йтиме шляхом приєднання районів, їх укрупнення, або потрібно передати це питання на рівень Кабінету Міністрів, щоб планувати розвиток території. Але головне, що ви правильно сказали, треба ліквідувати дублювання».
 

У Чернігівському центрі розвитку місцевого самоврядування відбулася зустріч послів країн G7 та представників Євросоюзу з керівниками об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.
 

«Розмова видалась відвертою — і про успіхи, і про виклики перед реформою, що потребують вирішення, зокрема через підтримку країн-партнерів, задля фундаментального закріплення результатів децентралізації», — зауважила керівник центру Ірина Кудрик.
 

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко показав гостям частину древнього Чернігова.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.
 

Фото Віктора КОШМАЛА.