Ранкове засідання 
22 червня

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що рішенням Генеральної асамблеї ООН 23 червня проголошено Днем державної служби. Він привітав зі святом присутніх на засіданні членів Кабінету Міністрів та інших держслужбовців. «Цього року свято для нас особливо важливе, — наголосив він, — оскільки ми відзначаємо сторіччя української державності. Хочу висловити слова поваги і подяки всім, хто обрав професійний шлях служіння державі та народу».

 

Максим Бурбак, Юрій Бойко.

 

Володимир Гройсман, Юхим Звягільський.

 

Від уряду доповідав заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. Він розповів, як проходить медична реформа галузі, що стартувала на початку року. «Ми багато працюємо над тим, щоб зміни якомога швидше перейшли у практичну площину», — наголосив чиновник. Так, у квітні розпочалася кампанія «Лікар для кожної сім’ї», в рамках якої кожен може обрати собі фахівця, який піклуватиметься про здоров’я членів родини незалежно від місця проживання. Те, як просуваються справи, стало несподіванкою навіть для представників самого міністерства, каже П. Ковтонюк. В уряді розраховували на те, що угоди з лікарями протягом першого півріччя укладуть близько двох мільйонів українців. Однак тільки за два з половиною місяця зі своїм сімейним лікарем визначилися 9,2 мільйона осіб. Кожного дня майже 200 тисяч громадян обирають собі лікаря, а це розмір середнього міста. Майже 20 лікарів у країні вже мають максимально можливу кількість пацієнтів, а хід кампанії не залежить від того — у місті вона проходить, чи в селі. Фахівці МОЗ їздять навіть у найбільш віддалені куточки для того, щоб бачити ситуацію. Усюди є комп’ютерне обладнання, і процес іде з великим ентузіазмом, стверджує заступник міністра.
За словами П. Ковтонюка, уже намітилася тенденція до покращення обслуговування громадян. Каже, це особливо помітно в сільській місцевості, де створюються всі умови для того, щоб люди не були змушені їхати з найменшими проблемами в райцентр. Налагоджується логістика для збору матеріалу для аналізів, результати яких місцевий лікар може отримати в електронному варіанті вже до кінця дня.
На кінець року всі заклади первинної допомоги мають розпочати реформу і укласти договори з Національною службою здоров’я. До того часу місцевій владі необхідно здійснити автономізацію своїх медичних закладів. А поки що всі заклади отримають фінансування, каже чиновник. Однак ті, хто пройде реформування, матимуть кошти за новими тарифами, а решта отримуватимуть медичну субвенцію. Із 2019-го всі заклади мають перейти на схему «Гроші йдуть за пацієнтом». Уже в липні за нею почнуть фінансувати перші заклади. Під час першої хвилі подано заяви від більш як двох сотень закладів, а укладено 149 договорів з центрами первинної медичної допомоги в 20 областях. Ці заклади об’єднують понад тисячу лікарських амбулаторій і ще більше ФАПів і охоплюють територію, де проживає вісім мільйонів людей. Укладаються договори і з приватними закладами. До кінця цього місяця готуються підписати 12 угод із приватним сектором, кажуть в міністерстві. Серед них є й великі заклади і окремі лікарі (є навіть одна заява від сільського приватного лікаря).
Для тих, хто укладе договори із Національною службою здоров’я, робота далі триватиме за новими правилами. Кошти нараховуватимуться за тарифами, які розраховуватимуть на одного пацієнта. Базовий тариф становитиме 370 гривень на людину на рік плюс вікові коефіцієнти. За це заклад зобов’язується надавати пацієнту чіткий перелік послуг абсолютно безплатно. Уже в третьому кварталі заклади, які уклали договори, зможуть отримати набагато краще фінансування, стверджує П. Ковтонюк. До 15 серпня в МОЗ матимуть перелік закладів, готових підписати договори в другій хвилі. Їх договори почнуть діяти з 1 жовтня. Очікується, що ця хвиля буде значно більшою і дозволить охопити більшість медичних закладів. А з початку 2019-го реформа запрацює на повну потужність.
У своїх запитаннях до уряду представники фракцій цікавилися, наприклад, переліком об’єктів, що належить приватизувати. Зокрема, йшлося про харківський «Турбоатом». Умови продажу цього державного підприємства визначатимуть окремою постановою Кабміну, запевнив прем’єр Володимир Гройсман. До того ж він висловився за те, щоб контрольний пакет акцій залишався у власності держави. Це дасть змогу посилити підприємство, каже він і наголошує, що приватизація — це не продаж, а передусім залучення інвестицій.
Говорили й про зростання тарифів на комунальні послуги. «Ми працюємо над тим, щоб знайти справедливу формулу, і для громадян сплата за газ була можливою, — заявив у цьому контексті В. Гройсман. — Через механізм самої ціни і адресної підтримки. Думаю, будь-хто на моєму місці зіткнувся б з цією проблемою, тому що з 2005-го по 2013 рік уряди країни позичили 50 мільярдів доларів. За їх обслуговування тільки цього року ми маємо віддати 5 мільярдів доларів, а за наступні п’ять років маємо віддати 33 мільярди доларів. Тобто, маємо виходити за межі української фінансової системи, щоб запозичувати ресурси для перекредитування. Моя мета — розрахуватися з усіма боргами. Самостійно формувати ціни на газ всередині країни ми зможемо тільки тоді, коли станемо країною-експортером блакитного палива. А ми до цього йдемо дуже чітко».
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що у вівторок за дорученням глави парламенту вона мала зустріч з мітингувальниками, які знаходилися біля законодавчого органу влади — чорнобильцями, афганцями, ветеранами АТО, ветеранами-пенсіонерами, шахтарями, які вийшли з певними питаннями. У їхніх вимогах, які І. Геращенко передала В. Гройсману, йшлося про відсутність діалогу уряду з профспілками та громадськими організаціями, про невирішеність питання із заборгованістю у зарплатах на державних шахтах та проблемах із виплатою пенсій вимушеним переселенцям. «До мене дійшла ганебна історія про те, що Герой України Ігор Козловський, професор, якого ми звільнили з полону в грудні минулого року, вже два місяці не отримує пенсію, — сказала Перший заступник глави парламенту. — Тому що існує постанова Кабміну, яка виключає внутрішньо переміщених пенсіонерів із переліку на виплати, якщо вони перетинали кордони країни. А він перетинав, бо їздив у Лондон і Брюссель розповідати про тортури, яких зазнав. Можливо, варто переглянути процедуру верифікації внутрішньо переміщених осіб у більш гуманний бік».
У відповідь на це В. Гройсман підкреслив, що уряд завжди відкритий до діалогу, в тому числі й з профспілками та громадськими організаціями. Існує тристороння угода між профспілками, роботодавцями та урядом, у якій чітко визначено послідовність розгляду та прийняття рішень. Усі додаткові питання варто вирішувати в цивілізований спосіб, вважає глава уряду.
Під час виступу від двох фракцій Олег Ляшко висловив вимогу про відставку заступника міністра охорони здоров’я Лінчевського, а також знизити ціни на ліки. Питання, які стосуються кадрового складу Міністерства охорони здоров’я, підтримав і представник коаліції Валерій Карпунцов. «Я претендую на те, щоб речі називали своїми іменами, — відповів на це В. Гройсман. — Прослухав запис виступу заступника міністра. Якби він однозначно сказав про це, я б навіть поради ні в кого не просив, а звільнив його тієї ж миті. Але його слова вирвали з контексту. Для мене це принципово важливо. Не можу звільнити людину за те, що вона не робила». І раніше в країні не було безплатних ліків, а препаратами лікувальні заклади забезпечені не були, наголосив Прем’єр-міністр. Нині формується абсолютно нова система забезпечення медикаментами, і це потребує довшого часу, аніж планувалося. У десяти тисячах аптек країни вже працює програма «Доступні ліки». Нині працюють над тим, щоб розширити перелік безплатних ліків.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ФАКТ

Перед завершенням засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував, що наступного тижня відвідає з офіційним візитом США, зазначивши, що разом з ним у Сполучених Штатах Америки також перебуватимуть голови парламентів Литви, Грузії, Молдови та віце-спікер парламенту Польщі.
«Наша спільна позиція буде представлена під час зустрічей зі Спікером палати представників Конгресу США Полом Раяном, з найвищими керівниками в органах влади США, — це введення санкцій проти «Північного потоку-2» та міжпарламентська співпраця у питанні створення Єдиного центру з протидії гібридній агресії з боку Російської Федерації», — підкреслив Андрій Парубій.

 

ФАКТ

Лідерами за кількістю громадян, які визначилися зі своїми сімейними лікарями, є Вінницька, Харківська, Полтавська, Чернівецька, Житомирська області. Серед аутсайдерів — Черкаська, Закарпатська, Одеська, Запорізька області. Найгірша ситуація на Сумщині.