У Немішаївському агротехнічному коледжі готуються до вступної кампанії, яка стартує у липні. А цього тижня вручатимуть дипломи випускникам. «Наш навчальний заклад є популярним серед абітурієнтів й упевнено почувається на освітньому ринку», — каже його директор Володимир Альохін (на знімку).

Напередодні випускного вечора ми побували у ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» і переконалися у цьому.

 

Завідувач ветеринарного відділення
Немішаївського агротехнічного коледжу Василь Овчарук показує стайню,
де студенти вчаться доглядати за конями та лікувати їх.

 

Під час занять.

 

— Усі добре знають, яка непроста нині ситуація на селі, — нагадує Володимир Альохін. — Тому у багатьох складається враження, що аграрному сектору економіки зараз не до нас. Та я б сказав навпаки: селу сьогодні, як ніколи, потрібні кваліфіковані кадри, фахівці з дипломами, озброєні сучасною наукою. Лише поєднання глибоких знань із практикою тих, хто працює на землі, може принести відчутний результат.
Приємно, що це розуміють не тільки місцеві освітяни. «Вже не один рік ми активно займаємося профорієнтаційною роботою у школах Київської і Житомирської областей. Результати очевидні, — додає Володимир Альохін. — Плідно співпрацюємо з колегами з Житомирщини, звідки щороку до нас приїжджає на навчання майже четверта частина усіх студентів, котрі здобуватимуть освіту за тим чи іншим фахом у Немішаєвому. Переважно це випускники шкіл Малинського, Олевського, Радомишлянського, Овруцького, Лугинського, Попільнянського, Брусилівського районів. Є студенти і з інших областей».
Коледж готує фахівців за 9 напрямами та спеціальностями. Зокрема, молодших спеціалістів з фінансів, банківської справи та страхування; електроенергетики, електротехніки та електромеханіки; агрономії; технології виробництва та переробки продукції тваринництва; фахівців з водних біоресурсів та аквакультури, агроінженерії, ветеринарної медицини, транспортних технологій. Здобути диплом бакалавра пропонують за двома спеціальностями: електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, а також агроінженерія.
— Чому варто вступати саме до Немішаївського коледжу?
— У нас багато переваг. Це і зв’язок з бізнесом, і висока якість навчання, і можливість пройти закордонну практику чи стажування, і добре розвинена інфраструктура студмістечка. Важливо, що в коледжі запроваджено програму співпраці з великими агрокомпаніями — такими, як «Миронівський хлібопродукт», ТОВ «Комплекс Агромарс», «Світязь-2001», «Агро-Рось», фірмою «Фавор». Нашими партнерами є також ветеринарна клініка «Зооветцентр», ТОВ «Зоопарк 12 місяців», ДП «Тетерівський лісгосп», ПАТ «Київообленерго», ПП «Центр охорони здоров’я», ДКВМ «ДП Міська клініка дрібних тварин», ПП «Транс Алекс» та багато інших підприємств. Програма співпраці полягає у зближенні науки і практики, навчання й аграрного бізнесу, коли студенти отримують реальні, сучасні практичні знання, вміння та навички під час виробничої практики на провідних підприємствах. Це значно підвищує можливість працевлаштування та стрімкого кар’єрного зростання.

На варті продовольчої безпеки

Відділення ветеринарної медицини — одне з найцікавіших і найпрестижніших у коледжі. У наш час професія ветеринарного лікаря чи фельдшера отримала ширше трактування. Це не просто «доктор Айболить», який лікує тварин. Ветлікарі ведуть постійну боротьбу з хворобами, небезпечними для людей.
— Від того, наскільки добре організована в країні ветеринарна служба, залежать продовольча безпека країни та здоров’я її громадян, — нагадує завідувач профільного відділення закладу Василь Овчарук. — Ветеринари контролюють якість м’яса, молока, яєць та інших продуктів тваринного походження на ветеринарних пунктах і станціях, на фермах, у відділах виробничо-ветеринарного контролю на м’ясокомбінатах чи молокозаводах. Особливе значення має ветконтроль на кордоні і митниці. У світі постійно виникають вогнища таких небезпечних захворювань, як пташиний грип, коров’ячий сказ тощо. Наше завдання — захистити людей від цих напастей. Крім того, всі продукти харчування, що надходять у продаж, обов’язково проходять сувору перевірку на наявність у них шкідливих хімічних речовин і отрут». Саме таких фахівців готують у коледжі.

Агроном — професія універсальна

Заклад веде свою більш як сторічну історію від Мироцького сільськогосподарського училища, де готували агрономів. Агрономія вчить правильно використовувати землю, не виснажуючи її ресурсів. Від таких фахівців залежить, чим віддячить нам земля-годувальниця. Нині в коледжі студенти мають можливість закріпити отримані теоретичні та практичні навички на дослідних і навчальних полях.
— Агроном — це технолог у широкому розумінні, тобто і практик, і дослідник, — одне слово, універсальний працівник, — наголошує завідувач агрономічного відділення коледжу Лариса Григорян. — Тож де б не працював наш випускник, який обрав цю професію, йому доведеться бути архітектором, художником, ботаніком, біологом, дендрологом, флористом, хіміком, водопровідником і будівельником водночас.
В Україні протягом багатьох років не зменшується популярність економічних спеціальностей, бо така освіта є престижною, дає шанс отримати цікаву роботу та відкриває шлях до подальшого добробуту. Ці професії також можна здобути у Немішаївському коледжі. «Не випадково багатьом нашим випускникам люди довірили очолювати спільні господарства, агрофірми, товариства», — додає Володимир Альохін.
Технічне забезпечення посівної чи збиральної кампанії — теж справа рук випускників коледжу. Спеціальність «Експлуатація та технічний сервіс машин та обладнання» у Немішаєвому здобуває чимало студентів. «Крім того, готуємо інженерів з безпеки руху, — розповідає завідувач відділення коледжу Петро Дяченко. — Студенти отримують знання в напрямі інженерно-технічного та економічного забезпечення експлуатації автомобілів. Особливу увагу приділяємо сучасним технологіям забезпечення працездатності автомобілів, визначення їх технічного стану, організації та вдосконаленню пасажирських та вантажних перевезень, правовим аспектам розслідування та запобігання ДТП. Наші випускники є знавцями техніки, вони добре володіють сучасними технологіями, мають чудову інженерну підготовку».

Головне — якість навчання

Головний аргумент на користь коледжу — висока якість освіти. «Маємо добре обладнані лабораторії і кабінети, навчально-виробничі ферми, щоб студенти отримували належні знання з біотехнології, селекційно-племінної роботи, годівлі, догляду, утримання і використання сільськогосподарських тварин, переробки тваринницької продукції», — розповідає завідувач відділення «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» Олександр Вергелес.
Дипломованих техніків-технологів завжди цінують роботодавці. Понад те, випускники коледжу готові керувати виробничими підрозділами фермерських господарств чи підприємств харчової промисловості (з переробки молока, м’яса), працювати в митній службі з контролю якості харчової продукції.
Не залишаться без роботи і студенти іншого відділення коледжу — фахівці з електрифікації й автоматизації сільського господарства. Вони працюють техніками-електриками з монтажу і налагодження електрообладнання, з експлуатації контрольно-вимірювальних приладів і засобів автоматики, завідувачами електроремонтної майстерні, майстрами з ремонту приладів та апаратів, електриками дільниці, цеху, електродиспетчерами, електромеханіками дільниці, електромонтажниками силових мереж та електроустаткування, електромонтерами з ремонту та обслуговування електроустаткування. «Мабуть, немає жодного великого чи середнього підприємства в Київській області, де б не працювали наші випускники», — підсумовує завідувач відділення коледжу Олександр Санченко.
У Немішаєвому чекають і на абітурієнтів, які вже мають професію, проте хочуть її змінити чи продовжити навчання. Студенти заочного відділення поєднують щоденну роботу із наукою, але не втрачають при цьому можливості здобути гідні знання. «Заочники проходять той само ланцюжок теоретичних і практичних занять, що і студенти денного відділення, за винятком предметних і технологічних практик, — пояснює завідувач відділенням Людмила Донська. — Але вони мають досвід практичної діяльності на виробництві, який це компенсує».

Відчути смак студентського життя

Киянка Оксана Кравчук (на знімку), випускниця Немішаївського аграрного коледжу, з теплом згадує роки навчання.

«Чому вступила саме сюди? Тому що це один із небагатьох закладів, який готує ветеринарів, — пояснює вона. — Мені ця професія подобалася ще з дитинства. Роки навчання у коледжі переконали у тому, що я — на правильному шляху. Визначитися допомогли педагоги, за що їм щиро вдячна. Завжди з приємністю згадуватиму студентські роки».
«Тут я зустрів своїх найщиріших друзів і познайомився з чудовими викладачами, які розкрили всі тонкощі моєї професії та підготували до зустрічі з дорослим життям», — каже ще один власник бакалаврського диплома Євген Андрійченко (на знімку).

Вважає, що технік-електрик — це «справжня чоловіча робота», перспективна, надійна, цікава і творча. І саме коледж допоможе її здобути.
Тут приділяють належну увагу фізичному та духовному розвитку молоді. У студмістечку працюють численні гуртки, відбуваються районні та обласні змагання, фестивалі, конкурси.
Важливо, що гуртожитки розташовані поруч з навчальними корпусами. Бо студентське життя — це не тільки лекції, семінари та лабораторні роботи. Треба знайти час і для відпочинку!
У кожного студента є чудова можливість поліпшити свою фізичну форму. В коледжі є спортивний комплекс, першокласний стадіон, працюють секції боротьби, футболу, волейболу, тенісу.
Голодними студенти не залишаться — в їдальні коледжу можна смачно і швидко пообідати лише за 18—20 гривень.
Охочих відчути смак студентського життя, здобути престижну професію і зробити успішну кар’єру чекають у Немішаєвському агротехнічному коледжі!

Антоніна НОВИЦЬКА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Київська область.