У четвер у ПАРЄ проведуть термінові дебати щодо утримуваних Кремлем українських політв’язнів у РФ та Криму, за підсумками яких відбудеться голосування за резолюцію. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив віце-президент ПАРЄ Володимир Ар’єв. «Мені вдалося переконати Бюро ПАРЄ! Дебати щодо українських заручників Кремля відбудуться в Страсбурзі в четвер вранці», — написав він. Літня сесія Асамблеї розпочалася вчора й триватиме до п’ятниці. Під час сесії обговорять гуманітарну ситуацію з біженцями в сусідніх із Сирією країнах, а також наслідки впливу зовнішніх аспектів прав людини в ЄС на притулок та міграційної політики.
Учора Асамблея обирала нового президента. На цю посаду затвердили швейцарську депутатку Ліліан Морі Паск’є.

Питання звільнення українських політв’язнів уже тривалий час не сходить з порядку денного ряду міжнародних організацій. Нагадаємо, 14 червня Європарламент ухвалив резолюцію, у якій засуджує масові систематичні порушення прав людини в РФ й окупованому Криму та вимагає негайно та без жодних умов звільнити протиправно утримуваних режисера 
О. Сенцова та інших політичних в’язнів Кремля, яких наразі налічується майже 70. З вимогою до Москви звільнити наших бранців зверталися в ОБСЄ, а також низка очільників МЗС іноземних держав, серед яких США, Канада, Литва, Польща та ФРН.
Учора Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову, яка уже другий тиждень перебуває в РФ для зустрічі з нашими політв’язнями, знову не пустили до них. «Інформація, яка надходить про стан Олега Сенцова і Володимира Балуха, досить суперечлива: вони голодують або ж навпаки, що припинили голодування, вживають поживні суміші і набирають вагу. У відеозв’язку з Олегом відмовили. Фото не надають. Російська сторона постійно переконує світ, що з ними все гаразд. Утім їхні адвокати говорять протилежне. Усе це викликає велике занепокоєння і недовіру!» — написала учора омбудсмен у Фейсбуці. За словами Денісової, вона має «на власні очі» побачити Сенцова і Балуха, які продовжують голодування. «Маю зустрітися з Олександром Кольченком, Станіславом Клихом, Романом Сущенком... Вимагаю від Росії терміново надати мені допуск до українських політв’язнів!» — наголосила вона.
У суботу заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз у Фейсбуці опублікував листа Володимира Балуха, якого утримують в окупованому Криму, до Президента України Петра Порошенка. Бранець, зокрема, розповів, як 12 червня, коли в РФ відзначається День Росії, у СІЗО Сімферополя вигукували «Слава Україні!». Він додав, що не розчув при цьому жодного схвального вигуку на честь «винуватиці торжества». Також Балух застеріг від «дзеркальної відповіді» на агресію Москви.
«Практика терору, яку неодмінно використовують правителі 1/7 частини суші планети Земля, як виявляється, є найживучішою з усіх політичних «традицій», незалежно від кольору прапора над Кремлем. Та понад усе я хотів би вберегти Україну від скочування до «дзеркальної» відповіді на дії агресора! Зла на благо не буває», — написав він.
Петро Порошенко у Фейсбуці подякував політв’язню за лист та мужність. Він заявив, що «ніхто не здолає народ, який співає український гімн у кремлівських застінках — попри заборони та під загрозою жорстокого покарання». «Дякую нескореному Володимиру Балуху за його лист та ще більше — за мужність. Робив і робитиму все, щоб наблизити ту мить, коли матиму змогу потиснути вашу руку на вільній українській землі», — зауважив Президент і наголосив, що Україна продовжує боротьбу за звільнення всіх українських заручників, які перебувають в РФ, тимчасово окупованих Донбасі та Криму.
Зазначимо, 23 червня Людмила Денісова заявила, що Володимира Балуха перевели до Роздольненського ізолятора тимчасового тримання, де він зазнає знущань і принижень за національними ознаками з боку керівника ІТТ.
Учора в Залізничному «райсуді» Сімферополя мало відбутися засідання, під час якого заплановано було розглянути клопотання захисту В. Балуха, який голодує вже сотий день, щодо його умовно-дострокового звільнення (УДЗ). Проте засідання відклали до 5 липня, бо ув’язненого не змогли доставити до «суду», повідомляють «Крим.Реалії». «Балуха не доставили до суду, оскільки Залізничний райсуд не знав, що щодо нього розглядається інша кримінальна справа, і він закріплений наразі за Роздольненським райсудом. Потрібно було надіслати запит про можливість етапувати його сюди для розгляду клопотання», — прокоментувала ситуацію адвокат Ольга Дінзе. Вона додала: якщо до 5 липня Роздольненський райсуд винесе обвинувальний вирок Балуху у кримінальній справі про дезорганізацію роботи ізолятора тимчасового тримання, Залізничний райсуд може відмовити в розгляді клопотання про умовно-дострокове звільнення через те, що активіст перебуватиме після вироку на етапі в місці відбування покарання.