МВФ нам на допомогу!

Втілення в життя обіцянки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про підвищення мінімальної зарплати до 4200 гривень, виявляється, залежить від Національного банку. А саме від того, чи захоче він друкувати гроші на підвищення зарплат. Екс-заступник голови правління НБУ Олександр Савченко коментує: «Тут... політична боротьба, хто проти кого. Якщо Гройсман в одній команді з Порошенком залишиться, тоді буде девальвація. Якщо в різних командах — не буде. Тоді проблеми з бюджетом будуть. Грошей не вистачатиме. Цього року саме через відсутність девальвації є проблеми з наповненням бюджету. Гройсман шукає, де взяти гроші, і обрав такий шлях...» — підсумовує Савченко.
Тим часом Володимир Гройсман, попри заяви про стабільність та постійне зростання нашого економічного потенціалу, теж змушений констатувати, що Україна потребує фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду й інших міжнародних організацій для забезпечення стабільності в державі. «Це наша вимушена співпраця. Але багато реформ і змін, які ми робимо сьогодні, економіку оздоровлюють і забезпечують стабільність», — зазначає глава уряду.
А ось думка президента Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолія Кінаха. Він переконаний, що МВФ не зацікавлений у тому, щоб Україна оголосила про своє банкрутство, а тому держава має використати всі можливості для відновлення програми співпраці з фондом. Питання в іншому: чи витягне ця програма країну з боргів. Кошти, виділені кредиторами... повертаються у Міжнародний фонд із відсотками. Україні ж до 2022 року необхідно буде повернути за всіма своїми зовнішніми позиками 29 млрд дол., що створює ризики для економіки, якщо вона не зростатиме значними темпами.
«Не можна допускати, щоб ціни та тарифи зростали швидше, ніж реальні доходи громадян. Тому уряд за допомогою наших експертів повинен провести перемовини із фондом, щоб така вимога, як зростання тарифів на газ, була знята з порядку денного зараз», — резюмує Анатолій Кінах.
І хоч прем’єр Володимир Гройсман радіє: «Ми збільшили власний видобуток газу... і робитимемо це і надалі... протягом кількох років ми вийдемо на повне забезпечення власним газом і почнемо системне зниження цін на блакитне паливо... що більше використовуватиметься українського газу, то нижчою буде залежність від імпортного паритету, тобто знижуватиметься і ціна...»
Але спускаймося на землю. Коли те все буде? Про зниження тарифів поки що навіть не йдеться, навпаки... Дякувати Кабміну за тимчасове продовження дії спеціальних зобов’язань з продажу природного газу для населення і теплокомуненерго. Принаймні до 1 серпня цього року ціна не зміниться. Тим часом про позитивний результат переговорів із Міжнародним валютним фондом щодо приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету все ще жодних новин...

Підсумовував Віктор БОНДАР.