У Комітеті Верховної Ради з питань бюджету розглянули висновок Рахункової палати щодо виконання закону про Держбюджет на 2018 рік у першому кварталі та заслухали інформацію про виконання бюджету в поточному році. Крім інформації від Рахункової палати, народні депутати також ознайомилися з останніми даними Міністерства фінансів, Державної казначейської служби, Державної фіскальної служби та інших державних органів щодо стану реалізації норм закону про держбюджет.

Згідно зі статистичними даними, основні показники економічного і соціального розвитку такі: реальний ВВП за перший квартал 2018 року (порівняно з відповідним періодом 2017-го) становив 103,1%, а під час затвердження бюджету передбачалося 103%; індекс споживчих цін у травні становив 100%, а з початку року — 104,4% (передбачалося 109%); індекс цін виробників промислової продукції в травні становив 100,8%, з початку року — 106,8 відсотка (під час затвердження бюджету враховувалося 110,3%).
За попередніми даними Національного банку, обсяг міжнародних резервів станом на 1 червня становив 18,12 мільярда доларів США і зменшився у травні на 0,3 мільярда, або на 1,6% (з початку року зменшився на 0,7 мільярда доларів, або на 3,7%). Офіційний курс гривні до долара за січень-травень 2018-го в середньому становив 26,86 гривні, а прогнозний середньорічний обмінний курс, врахований при затвердженні бюджету, сягав 29,3 гривні за долар.
Доходи держбюджету за п’ять місяців поточного року становили 369,7 мільярда гривень, що на 43,96 мільярда гривень, або 13,5% більше відповідного показника за минулий рік. За висновком Рахункової палати, доходи державного бюджету збільшилися, зокрема, внаслідок зростання прибутку підприємств за 2017 рік, імпорту, заробітної плати, надходжень плати за ліцензування при запровадженні 4G зв’язку.
До загального фонду бюджету за січень-травень цього року надійшло доходів в обсязі 337,7 мільярда гривень, що на 3,4 мільярда гривень, або на 1% більше плану на цей період. Порівняно з відповідним періодом минулого року такі доходи зросли на 22,7% при плановому річному зростанні на 20,7%.
Перевиконання плану за цей період відбулося за окремими доходами, зокрема: податок на прибуток підприємств (9,5 мільярда гривень); кошти, що перераховуються Національним банком (7 мільярдів гривень); ПДВ з вироблених в Україні товарів, робіт, послуг з урахуванням бюджетного відшкодування (1,9 мільярда гривень); плата за видачу, переоформлення, продовження терміну дії ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України та видачу дублікатів таких ліцензій (1,6 мільярда); надходження коштів від продажу 4G ліцензій (7,9 мільярда гривень).

За повідомленням
Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.