Дощі, що пройшли наприкінці червня, сприяли створенню оптимальних умов для розвитку кукурудзи. Фахівці  дають обнадійливі прогнози на гарний урожай качанистої. Утім, на окремих ділянках привертають увагу «різноповерхові» стебла — одні більшої висоти, інші меншої. Чим це спричинено і як позначиться така строкатість на врожайності?

Темно-зелений колір — на гарний урожай

— Ми проїхали полями низки районів, зокрема Козятинського, Липовецького, Тиврівського, і всюди звертали увагу на темно-зелений колір листя на кукурудзяних плантаціях, — розповів «Голосу України» керівник відділу рослинництва Вінницького обласного управління агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Ігор Федчишин. — Це ознака того, що рослини отримали належну кількість поживних речовин і розвиваються як слід.
За словами співрозмовника, волога позитивно позначилася ще на одному чиннику. Унесена пожива перебуває у верхньому шарі ґрунту. Після дощів вона потрапила в кореневу систему. Одне слово, для кукурудзи склалися найоптимальніші умови. На окремих ділянках уже формується зерно, висота качанів, триває процес викидання волоті. Співрозмовник пояснює, що в господарствах Вінниччини використовують насіння для різних видів посіву. Зокрема ранньостиглі гібриди, середньостиглі і пізньостиглі. «Найбільше площ, приблизно 80 відсотків, засіяно гібридами середньої і середньоранньої стиглості, — уточнює Ігор Федишин. — Хоча найвищий урожай дають пізньостиглі гібриди, але період їх збирання може затягнутися до глибокої осені, коли негода стане на заваді роботі зернозбиральної техніки. Тому більшість господарників обирають оптимальний варіант».
Посушливі дні весни не завдали шкоди рослинам. «Дефіцит вологи у верхньому шарі ґрунту не є проблемою для качанистої, — пояснює співрозмовник. — Рослина «качає» вологу з глибини понад два метри. Це не так глибоко, як соняшник, який може «напитися» з дев’яти метрів, але все одно і на двох метрах волога завжди знайдеться».
Опади наприкінці червня поліпшили стан розвитку та енергії росту рослин, зокрема кукурудзи та соняшника. Отримана кількість вологи дає змогу зміцнити кореневу систему рослин, зазначив Микола Ткачук, керівник обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів під час виступу на нараді в облдержадміністрації.

Як спортсмен на стометрівці

На переважній більшості площ кукурудза тішить око аграріїв. Однак не можна не звернути увагу на окремі ділянки, які фахівці називають «рваними». Ось як пояснив причину строкатості висоти стебел керівник управління агропромислового розвитку Могилів-Подільського району Василь Козачок.
— Рослини відстали в рості там, де зерно поклали в сухий ґрунт, — каже співрозмовник. — Таку ситуацію могли виправити травневі дощі. Вони згладжують усі огріхи, всі агропромахи. Але в нашому районі перший дощ прошумів тільки 12 червня. Тобто з квітня посіви не отримували вологи.
На запитання, чи можуть рослини після нинішніх дощів надолужити згаяне, співрозмовник відповів: «Так само, як можна наздогнати спортс-мена на стометрівці, який стартував першим». Однозначно на таких ділянках урожайність буде нижчою порівняно з тими площами, де насіння поклали у зволожений ґрунт. Підживлення також не виправить ситуацію. Принаймні так стверджує фахівець.

Дослідних ділянок понад 50

У Могилів-Подільському районі посіви кукурудзи розміщені на 10 тисячах гектарів. Є одна ділянка, що привертає до себе особливу увагу. Йдеться про фермерське господарство «Золотий колос». Створив його Микола Єфремов. Займається проведенням дослідів з вирощування насіння зернових та олійних.
— Приблизно 40 гектарів поля пан Микола відвів під дослідні ділянки, — уточнює Василь Козачок. — Тільки кукурудзи нараховується 40 сортів. Є також 19 гібридів соняшника, 5—6 — сої, 3 — озимої пшениці. Уявляєте, наскільки це кропітка праця! Особливо навесні. Щоразу треба до зернини очищувати сівалки перед тим як приступити до сівби іншого сорту.
На базі «Золотого колоса» проводять Дні поля. Сюди приїздять аграрії не тільки з Вінниччини, а й з інших областей. Сам фермер також не пропускає нагоди побувати в дослідних господарствах. Крім того, вирощує кукурудзу, інші культури.
— Фермерське дослідне поле має свою особливість, — зазначає Василь Козачок. — Воно розташовано вздовж міжнародної автомобільної траси, що проходить з Білорусі через Україну в Молдову. Кращого місця для реклами годі шукати.
Село Вендичани — тут поля «Золотого колоса» — чи не єдине, де землі обробляють місцеві. «Жодного гектара паю, земель резерву чи запасу тут не передали в оренду холдингам, — уточнює співрозмовник. — Їх оброблять місцеві фермери та сільгосппідприємство, частиною паїв самотужки опікуються їхні власники». Натомість поля в селі Суботівка, що над Дністром, передали в оренду фірмі для вирощування материнської форми насіння кукурудзи — 360 гектарів займає ділянка гібридизації. А в селі Сугаки один з холдингів усі поля засіяв кукурудзою.
Загалом на Вінниччині під кукурудзу відвели нинішнього року 380 тисяч гектарів, приблизно на 20 тисяч гектарів більше показника 2017-го. 

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.