У поєдинку Франції з Аргентиною шальки терезів схилялися то в один, то в другий бік. А в підсумку з більшою симпатією доля поставилася до французів. Можливо, вони і справді більше заслужили на перемогу. Надто вже натужно грали аргентинці і в цьому матчі, і протягом усіх попередніх зустрічей.
Мабуть, головна причина їхньої невдачі — якась не завжди зрозуміла гра Ліонеля Мессі. Інколи він вибухав активністю, створював гострі моменти, нагадуючи всім, що він залишається мегазіркою. У доданий час з допомогою Ліонеля аргентинці забили ще один м’яч. Але це не врятувало їх від підсумкового фіаско.
Переможці діяли трохи злагодженіше і цілеспрямованіше. Але особливо відзначити серед них треба 19-річного форварда ПСЖ, швидкого, мов вітер, Кіліана Мбаппе (на знімку).

Він і пенальті заробив, і сам два м’ячі забив. Юнака фахівці вже називають майбутнім світового футболу.

***

У рівному і дуже гострому протистоянні Уругвай мінімально здолав Португалію. Слід подякувати обом командам за самовідданість, бойовитість і високу майстерність. У переможців ласкаве крило натхнення торкнулося форварда французького клубу ПСЖ Едісона Кавані, котрий забив два м’ячі.
Прикро, що Кавані зазнав трави і залишив поле. І тепер усе в руках лікарів: чи зможуть вони поставити на ноги, в прямому розумінні цього слова, такого конче потрібного збірній Уругваю виконавця до матчу 1/4 фіналу.

***

Усе неприємне для іспанців почалося тоді, коли керівник іспанської федерації напередодні старту ЧС звільнив тренера Гулена Лопетегі, образившись, що той підписав контракт із мадридським «Реалом». Команду очолив блискучий у минулому футболіст, прекрасна людина, але зовсім без тренерського досвіду — Фернандо Єрро. Від цього майстерність іспанських футболістів, звісно, не погіршилась. Але психологічний вплив на колектив та подія, безумовно, мала. Це була збірна Лопетегі — і все тут...
У матчі проти господарів іспанці мали величезну ігрову перевагу. Але не перетворили її на матеріальну. Пробити московський «автобус» у другому таймі і в додаткові дві 15-хвилинки «червоно-жовтим» так і не вдалося.

***

Коли Маріо Манджукич на 4-й хвилині зрівняв рахунок, мало хто подумав, що команди після такого фантастичного дебюту мучитимуться 120 хвилин, не заб’ють жодного м’яча, а переможця визначать у серії післяматчевих пенальті.
Усі ті муки міг припинити Лука Модрич, який на 116-й хвилині виконував одинадцятиметровий. Але капітан хорватів не забив — Каспер Шмейгель намертво зловив м’яч у нижньому кутку воріт.
Післяматчеву «екзекуцію» успішніше перенесли хорвати. Цього разу Модрич не схибив і свій пенальті забив.
Тепер збірна Хорватії 7 липня в Сочі в 1/4 зіграє з РФ. А за день до цього у Нижньому Новгороді відбудеться поєдинок Уругвай — Франція.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.
Фото fifa.com