Не скажемо, що місяць минув під знаком очікування чергового траншу від МВФ, проте чимало списів було зламано навколо цього питання: дадуть, не дадуть? Для того щоб дали, треба виконати низку вимог МВФ, тож гучна заява про відставку у разі неухвалення Верховною Радою законопроекту про Антикорупційний суд стала причиною чергової хвилі обговорення ризику дефолту. Чи впорається Україна з тягарем боргових виплат без підтримки МВФ та інших іноземних кредиторів? Як відомо, закон про Антикорупційний суд — одна з ключових умов отримання чергового траншу від Міжнародного валютного фонду в розмірі 2 млрд дол. Проте і закон прийнято, і прем’єр на місці, і з траншем якесь затишшя.
Голова ж Національного банку України Яків Смолій, як повідомила прес-служба регулятора, заявив минулого місяця, що обсяг міжнародних резервів України є достатнім, щоб пройти через період пікових платежів за державним боргом до кінця 2020 року без зовнішнього фінансування. При цьому він відзначив, що подальші перспективи економічного зростання безпосередньо залежатимуть від проведення структурних реформ. Смолій наголосив, що здійснення цих реформ важливе не лише для збереження макрофінансової стабільності, а й для забезпечення довгострокового економічного зростання в Україні. «Подальша співпраця з МВФ є запорукою довіри інвесторів та впливає на вартість боргового капіталу для України», — пояснив Смолій.
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд раніше висунув чотири вимоги до України для отримання наступного траншу. Так, Київ має створити антикорупційний суд і врегулювати питання з цінами на газ. Також вимогами були вже ухвалені пенсійна реформа і закон про приватизацію.
Тим часом Європейський парламент минулого місяця проголосував за надання Україні мільярда євро макрофінансової допомоги. Експерти переконують, якщо все піде добре, перший транш може бути виплачений вже у вересні. 527 депутатів проголосували за і 127 — проти. Президент Петро Порошенко подякував євродепутатам за ухвалене рішення.
«Дякую усім друзям України в Європарламенті та європейських інституціях за єдність у підтримці України! Це ще одне свідчення нашого реального прогресу на шляху реформ».
Наприкінці травня Рада Євросоюзу підтримала угоду з Європейським парламентом щодо четвертого пакета макрофінансової допомоги для України у розмірі мільярда євро.
ЄС виділив 1,6 млрд євро макрофінансової допомоги Києву в 2014 році і 1,8 млрд євро в 2015-му, з яких Україна отримала 2,81 млрд євро. Внесок у понад 600 млн євро був скасований у січні 2018 року через неповне дотримання встановлених умов.
І насамкінець. Змінився час подачі показань електролічильника для населення відповідно до нових «Правил роздрібного ринку електричної енергії», затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Відтепер побутові споживачі зобов’язані щомісяця станом на перше число знімати фактичні дані лічильника електричної енергії та подавати їх в обленерго протягом п’яти календарних днів. Таким чином, показання спожитої електроенергії за червень слід повідомляти з 1 по 5 липня включно.

Підсумовував Віктор БОНДАР.