В Україні стартувала вступна кампанія. 2 липня абітурієнти почали створювати в ЄДЕБО (єдиній державній базі з питань освіти) свої електронні кабінети, через які подаватимуть заяви до вишів. Першого дня кампанії система працювала у штатному режимі, повідомила на брифінгу у МОН директор ДП «Інфоресурс» — технічного адміністратора єдиної бази з питань освіти — Оксана Бєлік.
З сьомої ранку і до опівдня у понеділок свої електронні кабінети зареєстрували понад 15 тисяч вступників. «З них активували 14 230, тобто майже 95%, — пояснила Оксана Бєлік. — Активувати кабінет потрібно протягом доби: якщо цього не зробити, то вступникові доведеться реєструвати кабінет заново. Якщо ж ви зареєстрували, активували та зазначили всі потрібні дані в кабінеті, будь ласка, виходьте з нього, щоб не перевантажувати систему». Варто добре запам’ятати логін та пароль доступу до особистого кабінету, адже якщо зазначити їх неправильно кілька разів, вхід на кілька годин буде заблоковано.
Генеральний директор Директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров нагадав: реєстрація кабінетів триватиме до 25 липня, а подавати через них заяви можна з 12 до 26 липня. Документи у такій формі подаватимуть майбутні бакалаври, магістри медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування. Для цього потрібно зайти на сторінку https://ez.osvitavsim.org.ua.
Часу вистачить, тож нервувати і поспішати не варто. Головне — точно зазначати дані. «До нас уже були поодинокі звернення, що щось не вдається зареєструвати в кабінеті. В усіх цих випадках було неправильно зазначено цифру під час введення номерів атестата чи сертифіката», — зазначив Олег Шаров.
Фахівці міністерства консультують вступників за телефонами «гарячої лінії» (їх можна знайти на сайті МОН), через електронну пошту та в приймальні громадян. Одне з найпоширеніших запитань стосується завантаження скан-копії атестата. Як роз’яснили у МОН, достатньо завантажити лише одну сторінку з переліком предметів та оцінками. Важливо, щоб розмір файлу не перевищував одного мегабайта.
Цього року абітурієнт має самостійно визначити середній бал атестата (інструкції та калькулятор розрахунків розміщено в Інтернеті). Якщо в додатку до атестата вже зазначено середній бал — вступник зобов’язаний його перевірити.
Торік вступники загалом зареєстрували понад 160 тисяч електронних кабінетів. Таку саму їх кількість очікують і цього разу.
Нагадаємо, що в електронному вигляді заяви про вступ подають не всі. Охочі здобути освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста після 9-го класу середньої школи мають подавати документи у паперовому вигляді безпосередньо до приймальних комісій коледжів та технікумів. Для них вступна кампанія так само стартувала 2 липня. Документи прийматимуть до 18-ї години 14 липня.
З 15 до 22 липня триватимуть вступні іспити, творчі конкурси та співбесіди, а не пізніш як о 12-й годині 24 липня технікуми і коледжі мають оприлюднити рейтингові списки. Зарахування на бюджетні місця відбуватиметься до 18-ї години 30 липня, а на контракт — у дві хвилі: до 2 серпня та до 30 серпня.
Охочі здобути диплом молодшого спеціаліста після 11-го класу школи подають заяви в електронній формі. Свої віртуальні кабінети вони зможуть зареєструвати до 18-ї години 25 липня. Подавати заяви розпочнуть 12 липня.

Анна СМІЛЯНСЬКА.