Створюючи на перший погляд більш комфортні умови для свого існування, людина додає собі, хоч як дивно, значних проблем, а все через погіршення екологічного стану довкілля. Ось коротенькі поради, як на побутовому рівні зменшити негативний вплив цивілізації.

Хімія в домі?
Засоби для миття та чищення часто містять токсичні речовини. Окрім того, що ви вдихаєте їхні пари, вони потрапляють у воду, ґрунт і знову повертаються до нас, але вже в концентрованішому вигляді. Але ж можна використовувати їхні природні замінники — харчову соду, оцет, гірчичний порошок тощо. Користуйтеся «бабусиними рецептами» для виведення плям, чищення сантехніки, відбілювання білизни тощо.
Аерозолі
Не купуйте аерозольні засоби, до складу яких входять хлорфторвуглеводні (СЕС), що призводять до руйнування озонового шару атмосфери. Кожен втрачений відсоток озону в атмосфері планети спричиняє близько 150 тисяч додаткових випадків втрати зору через захворювання на катаракту і зростання кількості ракових захворювань шкіри більш як на 2 відсотки.
Побутові злодії струму
Задумаймося, чи хтось залишає з вечора працювати двигун свого авто для того, щоб зранку можна було легше стартувати? «Безглуздо!» — скажете ви. Але ми самі поводимося так, про що нам сигналізують маленькі червоні лампочки-індикатори в телевізорах, відеомагнітофонах, музичних центрах... Висновок? Було б раціональніше відмовитися від режиму очікування на вашій техніці.
Енергозбереження на кухні
На кухні, дотримуючись нескладних правил та прийомів, можна заощаджувати вагому кількість енергії та коштів, а також спричиняти меншу шкоду для довкілля. Досягти цього можливо вже завдяки придбанню енергоощадливих кухонних приладів. Особливо це стосується холодильників та пральних машин. Тож під час купівлі варто звертати увагу, наскільки енергоємні вони.
Газ зеленіший
Газові плити значно екологічніші порівняно з електроплитами, оскільки на електростанціях лише близько 34 відсотків спаленого палива перетворюється на електричний струм, а решта дві третини нагріває та забруднює довкілля.
Автомобіль 
Сучасне життя важко уявити без автомобіля. Проте фахівці констатують, що саме з автотранспортом пов’язана левова частка завданого екологічного збитку планеті. Щоразу, заводячи двигун авто, ми прискорюємо негативні зміни клімату. Викиди автомобільних двигунів містять низку канцерогенних речовин та токсичних сполук і, відповідно, дуже погано впливають на здоров’я. Тому кожна людина має пам’ятати, чи зручно для інших вона припаркувалася, чи на достатній відстані від будинку, дитячого майданчика тощо вона прогріває свій двигун і хто дихає цими вихлопами.