Багатоповерхові житлові та офісні споруди з оригінальними, різноманітними за архітектурою та кольором дахами, окреме котеджне містечко з житлом преміум-класу, великі торговельно-розважальні центри з кінотеатрами, роллердромами та популярними магазинами, упорядковані парки і сквери, гарні набережні з великою кількістю кафе і ресторанів, єдиний у Києві аквапарк, розвинута спортивна інфраструктура — все це візитівка Оболонського району столиці.

Про його сьогодення, клопоти місцевої влади кореспонденти «Голосу України» розмовляють із головою Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації Олександром ЦИБУЛЬЩАКОМ (на знімку).

— Олександре Леонідовичу, які нині пріоритети в роботі РДА? Чи є в районі щось ексклюзивне, особливе, що вирізняє його з-поміж інших?
— Ми керуємося пріоритетами, які насамперед визначає місто, прагнемо виконувати загальностоличні програми. У принципі, як і будь-який район Києва. Та все-таки кожен з них відрізняється, у кожного є свої проблеми і свої цікавинки. Зокрема, наш, Оболонський, багатий на водойми та ліси. Тож маємо чимало рекреаційних зон. Наші мешканці цінують це і беруть активну участь у їх підтримці та розвитку, контролюють якість будівельних та ремонтних робіт. Певен, що не лише оболонці знають, приміром, парк «Наталка», який міський голова Віталій Кличко назвав «золотим стандартом парків». Цього року за його зразком у Києві заплановано відкрити 10 схожих парків. Торік ми облаштували центральну частину «Наталки». Нині ведуться роботи біля Північного мосту і далі. Думаю, що вже дуже скоро для культурного відпочинку жителів буде відкрито ще одну з частин парку. Він, до речі, унікальний ще й тим, що у ньому немає торгівлі й нав’язливого сервісу. Люди приходять туди відпочити від гамірного мегаполісу, посидіти в тиші, зайнятися спортом чи відпочити з дітьми. Для охочих є безплатне футбольне поле.
Нині комунальне підприємство «Київбудреконструкція» розробляє проект реконструкції Оболонської набережної вздовж вулиці Прирічної. Плануємо зробити особливий маршрут островами — об’єднати їх мостами. Це буде своєрідна Венеція. Вже є деякі напрацювання. Щоб урахувати всі нюанси, плідно співпрацюємо із «Київзеленбудом». Плануємо розпочати роботи вже наступного року. Унікальна паркова зона і довкола озера Йорданського. Вже є технічні завдання на розроблення проекту її розвитку. Як на мене, там буде незвичайний парк. Частина берегів озера віддалена від житлових будинків, що дає можливість облаштувати спортивні майданчики й атракціони для молоді, які нікому не заважатимуть.
— Наскільки відомо, за масштабами забудови і за кількістю населення Оболонь не поступається навіть деяким обласним центрам: має величезне житлово-комунальне господарство, багато сучасних, а то й надсучасних торговельних, медичних, розважальних центрів, розвинуту транспортну інфраструктуру. Чи не так?
— Авжеж. І тому ще один із пріоритетів — подальший розвиток саме транспортної інфраструктури. Нині, зокрема по вулиці Богатирській, де рухається й транзитний транспорт, зводиться нова розв’язка. Окружна дорога має пройти від площі Шевченка, де вона ще не завершена, і з’єднатися з Оболонським проспектом. Підрядник пообіцяв, що до кінця року це буде зроблено. Трохи затримується фінансування, але сподіваюся, що питання вирішиться.
Реконструюється також вулиця Сім’ї Кульженків, яка перекрита від вулиці Лугової до Полярної, мабуть, уже років дев’ять. Під нею прокладено колектор, який давно вже у неробочому стані, а тому тепер ведемо роботи з його заміни на новий. Нова дорога зв’яже Лугову і вийде на Окружну. Це істотно розвантажить транспорт-ний рух у районі. Зазначу, що Оболонський район дуже вдало проектувався. Якщо подивитися на мікрорайони, то кожен ніби відокремлений магістральними дорогами, а посередині — житлові будинки. Це дуже зручно.
— З вашої розповіді складається враження, що проблеми район оминають...
— Якби ж то. Одна з найбільших наших проблем пов’язана з тепловими мережами. Будувалися вони ще 40 років тому. Труби тоді були невисокої якості, до того ж вони вже відпрацювали свій термін. Слід враховувати ще й ту обставину, що Оболонь розташована на пісках. До всього, у нас високе метро, а це додаткові вібрації і блукаючі струми. Усі ці чинники сприяють зношуванню труб. Як наслідок, маємо багато їх поривів. «Київенерго» не завжди встигає їх латати, не кажучи вже про благоустрій після цього. Нині теплові мережі переходять в управління до «Київтеплоенерго». І коли це підприємство візьме на себе господарські функції, то буде планова цілеспрямована комплексна програма із заміни теплопроводів по всьому Києву.
— А чи все гаразд у соціальній сфері, наскільки, зокрема, адекватна потребам і запитам мешканців охорона здоров’я?
— В Оболонському районі достатньо розвинута мережа лікувально-профілактичних закладів з непоганим матеріально-технічним потенціалом. Мешканці мають змогу отримати різні види медичної допомоги в комунальних, відомчих або приватних закладах. Крім того, в Пущі-Водиці є санаторії-профілакторії, де оздоровлюються і дорослі, і діти.
Району підпорядковані заклади, що надають амбулаторну медичну допомогу. Це два центри первинної медико-санітарної допомоги, у складі яких 31 амбулаторія сімейної медицини та чотири відділення невідкладної медичної допомоги, а також консультативно-діагностичний центр для дорослих і дітей. Протягом 2015—2017 років у цих закладах ми провели капітальні ремонти на суму майже 16 млн грн, для них закуплено обладнання на понад 18 млн грн, що покращило якість надання медичних послуг та умови праці медпрацівників. У 2017-му ми відкрили бактеріологічну лабораторію для дорослого та дитячого населення. Тепер, приміром, наші вчителі, яким обов’язково треба проходити щорічний медогляд, мають можливість зробити аналізи безплатно, а не як це було раніше — власним коштом. Одними з перших ми створили диспетчерську службу невідкладної медичної допомоги. Це значно оптимізувало надання невідкладної допомоги, адже з’явилася можливість координувати діяльність медичних бригад: перерозподіляти між ними виклики, скорочувати час приїзду до хворого. А в дитячій поліклініці встановили новий сучасний ліфт, на який там чекали 20 років... В одному з центрів медико-санітарної допомоги були проблеми з опаленням і роками не було гарячого водопостачання. Тому торік там обладнали індивідуальний тепловий пункт.
Одним із перших наш район долучився також до системи Helsi — це система електронної медицини, яка відкрила мешканцям можливість записуватися на прийом до лікаря через Інтернет. Проаналізувавши наявність комп’ютерної техніки в медичних закладах, додатково закупили 126 її одиниць на суму 1,5 млн грн. Було також організовано навчання для медичних працівників, адже значна частина медперсоналу не вміла користуватися комп’ютерами на рівні, необхідному для роботи в системі. Було проведено тестування, фахівців поділили на кілька груп залежно від рівня знань і з ними проводили заняття. На сьогодні всі медичні працівники успішно закінчили курси, отримали сертифікати та мають необхідні для роботи на комп’ютері навичками. Оболонці дуже активно користуються можливістю записатися он-лайн на прийом до лікаря, адже тепер не треба стояти в довгих чергах біля реєстратури або під кабінетом лікаря, як це було раніше. Прийшовши до поліклініки, людина вже чітко знає, до якого лікаря йти, в який кабінет, на який час. Це дуже зручно.
Окрім закладів районного підпорядкування, у нас достатня кількість і міських медичних установ — лікарень. Щодо якості надання медичних послуг, рівня професійності, хочу відзначити лікарню № 8. До речі, її головний лікар — Анатолій Пілецький — стояв біля витоків усієї медицини району, його внесок у розвиток медичної сфери дуже вагомий. Це висококваліфікований лікар і талановитий, досвідчений керівник. Зазначу, що система охорони здоров’я постійно вдосконалюється. Починаючи з квітня вже майже 40 тисяч громадян підписали декларації зі своїми лікарями. Район готовий запроваджувати роботу по-новому.
— Чи долучаються до розв’язання проблем в охороні здоров’я та й у вирішенні інших соціальних питань промислові підприємства, що діють в районі?
— Так, хоча району вони й не підпорядковуються. Але їх керівники, безумовно, враховують ту обставину, що працівники підприємств в більшості своїй є оболонцями. І діють відповідно. У нашому районі розташовані такі підприємства, як ПрАТ «Оболонь», ПАТ «Промзв’язок», СК «Джонсон». У нас є один із заводів залізобетонних конструкції ім. С. Ковальської. Маємо також підприємство «Медтехніка», де, між іншим, виробляють сучасні рентгенівські установки. Діє Рада директорів, яку очолює керівник ЗАТ «Чинбар» Віктор Ліщук. Якщо у підприємств виникають якісь проблеми, їх виносять на раду і вирішують спільними зусиллями. Так було, зокрема, із занадто високим земельним податком для заводів міста: саме Рада директорів підприємств нашого району ініціювала діалог з міською владою, і у такий спосіб вдалося домогтися зменшення розміру відрахувань. Долучаються рада та трудові колективи й до підтримки соціально вразливих категорій мешканців району, пільговиків.
— Маєте на увазі ветеранів, чорнобильців, афганців, учасників АТО?
— Звісно. Реалізуємо цільову програму «Турбота. Назустріч киянам», кошти на яку виділяє міськрада. У нас, вважаю, одне з кращих у місті Управління праці та соціального захисту. Воно тісно й плідно співпрацює з громадськими організаціями афганців, чорнобильців, учасників АТО, турботливо опікуються ними, допомагають вирішувати проблемні питання. Найскладніше нам вирішувати, звичайно, житлові питання. Забезпечити їх повністю квартирами ми, зрозуміло, не в змозі. Але час від часу житло для них виділяє місто. До того ж поряд із квартирами з поточного звільнення, що раніше було єдиним джерелом для надання їм житла, міська влада почала також закуповувати нові квартири. Активно співпрацюємо зі Спілкою учасників АТО Оболонського району, які призивалися через військкомат. Організацію очолює полковник Віталій Баранов, який брав участь у захисті донецького аеропорту і не тільки. Окрім того, у нас ще працює Рада волонтерів Оболоні, які опікуються проблемами наших бійців на сході. Ми надавали і надаємо їм посильну допомогу, підключаємо наші підприємства. Хотів би особливо відзначити ПП «Ярослав», яке займається пошиттям дуже широкого спектру виробів. Коли виникла потреба у ковдрах для постраждалих у зоні АТО, то «Ярослав» надав їх обсягом за все місто.
— Яка мета районної влади: ви працюєте на сьогодні чи акцент у роботі — на перспективу?
— Більше на перспективу. Що ж до «на сьогодні», то це наші звичайні будні, і вони не менш відповідальні. Адже ми зобов’язані забезпечувати комфортні умови проживання для наших мешканців. Прагнемо робити для цього все, що від нас залежить, і навіть більше. Оболонці це помічають і дякують, що, звичайно, приємно. Хоча й без критики не минається. І це добре, бо люди бачать, що зроблено, і підказують, що і де ще потрібно зробити. Тим паче що можливості для цього зростають. Скажімо, у 2016 році на капітальний ремонт і реконструкцію житла та соціальних об’єктів було спрямовано приблизно 80 млн грн. Минулий рік ми починали зі 105, а закінчували 200 мільйонами, а після корегувань було 225. З цього орієнтира розпочали й нинішній рік. Ось така позитивна динаміка в районі і в місті. Нині ми здійснюємо ремонтні роботи у житловому секторі. А головне, ремонтується багато дитячих садочків і шкіл. До осені плануємо звільнити від державних структур два садочки, які розташовані на території Мінського масиву. У нас активно йде забудова, а інфраструктура, на жаль, відстає. Районні садочки потрібно відновлювати, чим ми і займаємося, і на це виділяються кошти. Як наслідок: якщо торік черга була десь півтори тисячі, то в цьому році ситуація значно покращилась. Одночасно поставили мету, щоб рівень садочків і шкіл був однаковий, до того ж високий. Є в нас приклад двох шкіл, які розташовані недалеко одна від одної. В одну йти не хочуть, а до іншої черга стоїть. Бо там вищий навчальний рівень і сама школа осучаснена. Директор — енергійна, завзята людина, яка тримає руку на пульсі подій. Отож багато залежить від особистості керівника, його бажання працювати, змінювати і вдосконалювати.
Щодо школярів, то для їх розвитку, в тому числі фізичного, є хороші умови. Є, зокрема, яхт-клуб «Оболонь», де діти безплатно займаються вітрильним спортом. З настанням теплої пори біля села Пилява, що у Вишгородському районі Київщини, в лісі поруч з річкою розбивається літній табір. Діти там здобувають навички спортивного орієнтування, плавають на човнах, змагаються. Маємо лише позитивні відгуки. Таких прикладів чимало.

Розмовляли Оксана КАЛУГІНА, Віктор КОЛОМАК.
Фото надано Оболонською РДА.

 

ЦИФРА

В Оболонському районі функціонує 44 заклади освіти комунальної форми власності, в тому числі 19 загальноосвітніх, 11 спеціалізованих, 8 навчально-виховних комплексів, 4 інтернати, 2 школи-дитсадка, в яких навчаються 28 629 учнів. Ще 1 175 дітей здобувають освіту у восьми школах приватної власності. В системі загальної середньої освіти працює 2 531 педагогічний працівник.