Коли їдеш автомобілем з правого берега до Троєщини, перед Північним мостом мимоволі звертаєш увагу на величезну зелену зону, що розкинулась ліворуч вздовж берега Дніпровської затоки. Це — парк «Наталка», який вважається одним із найбільших та найкрасивіших у столиці.

— Територія парку простягається від Північного мосту аж до Оболонської набережної, — розповідає наш гід, директор комунального підприємства з утримання зелених насаджень Оболонського району міста Києва Марія Ковальчук. — Його площа — 49,5 га. Найцінніше в парку — насамперед розмаїття зелених насаджень. Основний порідний склад дерев, які росли на його території до реконструкції та збережені, — тополя канадська, тополя сіра, шелюга, клен, дуб, верба. Нині тут ростуть також сакура, яблуня Недзвецького, псевдотсуга, сосна, ялина, платан, туя, клен, ясен, липа, акація, горобина, катальпа.
— Чому ви наголосили «до реконструкції»?
— Бо парк перебуває на стадії реконструкції. Її перший етап, а це роботи з благоустрою, які стартували позаторік, уже завершено. Нині закінчується другий етап реконструкції.
— Територія парку при цьому залишилася незмінною чи розширилась?
— За ініціативи мешканців та сприяння Київської міської державної та Оболонської районної адміністрацій рішенням Київської міської ради від 16.07.2015 р. № 751/1615 було відмовлено ПАТ «Трест Київміськбуд-1» у поновленні договору оренди земельної ділянки площею 7,13 га. Рішенням Київської міської ради від 10.03.2016 р. № 138/138 цій земельній ділянці надано статус парку, за рахунок чого збільшилася загальна площа зеленої зони.
— Хто доглядає за зеленими насадженнями?
— Роботи з утримання територій парку та догляд за зеленими насадженнями здійснюють працівники нашого комунального підприємства з використанням відповідних агротехнічних новітніх засобів, зокрема вуличних пилососів, підмітальних та мийних машин, електромобілів, автоматичних газонокосарок тощо.

***

Марія Олексіївна розповідає про оновлений парк із захватом. За її словами, його ландшафтна реконструкція виконана з урахуванням особливостей місцевості, природно-кліматичних змін довкілля та еколого-біологічних і декоративних властивостей рослинного матеріалу. Здійснено роботи з берегоукріплення за допомогою сучасних екологічних матеріалів (габіонів), з вертикального планування з максимальним збереженням первісного природного стану парку. Понад самим берегом річки Дніпро збудовано видові декоративні альтанки, облаштовано сучасні екодоріжки із георешітки з екологічно чистого матеріалу.
На запитання, чим унікальний сучасний ландшафт, керівник підприємства наголошує, насамперед, на тому, що парк — відкритий простір для кожного. Хтось займається бігом, хтось катається на велосипеді, самокаті-дошці, хтось грає у футбол.
На території парку часто проводять масові заходи, які пропагують здоровий, активний, спортивний та культурний спосіб життя, здійснюють зйомки телесеріалів та телепрограм.

Оксана ЛУЦЕНКО.
Фото надано Оболонською РДА.