Найвідомішої у Луцьку книгарні «Освіта», яка вже майже 60 років працює на проспекті Волі, 8, незабаром може не стати. Міськрада має намір не продовжувати з колективом магазину договору оренди, термін якого спливає 31 жовтня, і виставити приміщення на продаж. Трудовий колектив підготував звернення до голови Волиньради та ОДА, депутатів різних рівнів із проханням захистити їхні права.

Категорично проти ліквідації або перенесення в інше місце улюбленої для багатьох поколінь лучан крамниці і громадськість міста. Свою солідарність із колективом книгарні на імпровізованому мітингу 4 липня висловили письменники Володимир Лис, Надія Гуменюк, Ігор Ольшеський, Ольга Ляснюк, Микола Мартинюк, краєзнавець, учасник АТО Сергій Годлевський, директор видавництва «Ключі» Дмитро Головенко, очільниця ГО «Волинський оберіг» Юлія Богданова та інші.
— За багаторічну історію існування книгарні тут завжди пропагували українську книгу, а комунальне підприємство входить до десятки кращих книготоргових підприємств країни, — стверджує директор магазину Оксана Грінченко. — Нам закидають, що маємо пільгову оренду. Вибачте, але законами передбачено, що книгарня, котра має хоча б 50 відсотків україномовного асортименту, повинна її мати. У нас же він 100-відсотковий! Єдине таке державне комунальне підприємство в області залишилося...
Учасники акції постановили влаштувати збір підписів на підтримку книгарні, а також повідомляти через ЗМІ імена тих, хто прагне її закриття. Присутній на акції депутат Луцької міськради Павло Данильчук зауважив, що запропонує на розгляд сесії питання щодо заборони в подальшому продажу комунальних книгарень і друкарень.

Вл. інф.
Фото інтернет-видання «ВолиньPost».