Ухвалений закон дасть змогу повноцінно розвивати і лісову галузь, і дотаційні гірські райони

Народні депутати України від Закарпаття — Роберт Горват, Валерій Лунченко і Василь Петьовка — всіляко підтримують ухвалений у вівторок парламентом закон про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів і вважають його вкрай потрібним для області. Отже, в Україні посилять покарання за незаконну вирубку та контрабанду лісу. 3 липня Верховна Рада ухвалила закон, у якому йдеться про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. Народні обранці 234 голосами підтримали в другому читанні й у цілому проект закону № 5495.

Мета — забезпечити збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу й подальший його експорт поза митним контролем.
Згідно з законом, за контрабанду лісу каратимуть позбавленням волі від 3 до 7 років. За аналогічне діяння, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням службового становища, пропонується ввести покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років із конфіскацією майна. За незаконну вирубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка пропонується накладати штраф у розмірі 10—15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб — 15—30 неоподатковуваних мінімумів. Також Кабінету Міністрів пропонується розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України та визначити першочергові обсяги робіт щодо відновлення лісів і лісорозведення, охорони лісів від пожеж, захисту від шкідників і хвороб, інших лісогосподарських заходів, порядку і способів їх проведення.
«Ухвалений закон про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів — украй необхідний для Закарпаття, адже дасть змогу зберегти ліси, а місцевим лісопереробним підприємствам — розвиватися, створювати робочі місця, мати необхідну кількість сировини та наповнювати податками місцеві бюджети», — на цьому особливо наголосили народні депутати України від Закарпаття Василь Петьовка, Валерій Лунченко та Роберт Горват.
Тільки за короткий час дії заборони на вивезення лісу-кругляка деревообробна, меблева та паперово-целюлозна галузі демонструють суттєве зростання виробництва, а суми податків, сплачених до бюджету підприємствами цих галузей, збільшилися майже на двадцять відсотків. Законопроект, ухвалений 3 липня, допоможе зберегти лісовий фонд країни від неконтрольованих вирубок посиленням адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу та його контрабанду. Тож закарпатські народні обранці Василь Петьовка, Валерій Лунченко і Роберт Горват вважають цей закон украй потрібним і актуальним і для області, і для України загалом. Адже він дасть змогу по-сучасному розвивати цю галузь і створювати виробництво на місцях. А ще — це дієвий поштовх розвивати дотаційні гірські райони Закарпаття й інших сусідніх областей.

Василь НИТКА.

Ужгород.