За добу (станом на 9.07) російські окупаційні війська 21 раз відкривали вогонь по позиціях українських сил на Донбасі. За даними штабу Об’єднаних сил, на горлівському і світлодарському напрямках противник виявляв незначну активність. На донецькому й маріупольському напрямках було найгарячіше. «Ворог із гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї 18 разів обстріляв позиції Об’єднаних сил. Під вогнем окупантів перебували захисники Авдіївки, Мар’їнки, Водяного, Широкиного, Лебединського, Павлополя і Талаківки. На цих напрямках втрат серед наших захисників немає», — йдеться в повідомленні ООС.
Під час «хлібного перемир’я» на Донбасі спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі зафіксувала зниження кількості обстрілів. Про це повідомив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг.
«Спочатку ми зафіксували, що кількість порушень спала до двозначних чисел, але за останню добу вже відзначили збільшення, кількість порушень досягає тризначних чисел. Це лише тимчасове полегшення для цивільного населення, на плечі якого випав важкий тягар насилля, яке ми досі фіксуємо», — сказав Хуг. За його словами, першопричиною насилля є близькість розташування позицій ЗСУ і незаконних формувань, а також розміщення важкого озброєння.
На його думку, необхідно розвести сили й засоби у тих місцях, де позиції перебувають занадто близько один до одного. Для цього, мовляв, нових угод не потрібно, а слід лише імплементувати досягнуті раніше домовленості. «Для цього потрібні воля, правильний посил і комунікація. Ці заходи мають виконуватися за принципом дзеркальності», — переконаний Хуг.
Водночас багато хто з військових експертів вважає, що найближчого тижня очікувати загострення ситуації в районі проведення ООС на сході нашої країни не варто. Мовляв, до завершення футбольного чемпіонату в Росії й призначеної зустрічі Трампа з Путіним на фронті зберігатиметься відносний спокій.
Своєю чергою генерал-лейтенант командувач ОС Сергій Наєв в інтерв’ю «Обозревателю» сказав, що Об’єднані сили неухильно дотримуються Мінських домовленостей. «Однак, якщо буде потреба, ми повністю виконаємо свої завдання. Об’єднані сили до цього завжди готові. Так чи інакше, окуповані нині райони Донецької та Луганської областей буде визволено — цього чекає і Донбас, і вся Україна», — зазначив він.
Наєв заявив, що повернути території під наш контроль ми мали можливість до осені 2014 року, доки РФ не почала масово перекидати військову техніку й свої збройні сили на суверенну територію України, що «визначило подальший розвиток подій». І нині, як вважає генерал-лейтенант, пріоритетним є політико-дипломатичний шлях деокупації Донбасу.