Учора в Брюсселі відбувся 20-й ювілейний саміт Україна—ЄС. Тем для обговорення за останній рік було більше, ніж достатньо. Це, зокрема, імплементація Угоди про асоціацію, виконання Мінських домовленостей, прогрес впровадження реформ, загрози «Північного потоку-2», підвищення ефективності політики санкцій проти РФ тощо. Українську делегацію очолював Президент Петро Порошенко. Євросоюз представляли президенти
Європейської Ради та Єврокомісії Дональд Туск і Жан-Клод Юнкер, високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні, віце-президенти Єврокомісії Валдіс Домбровскіс та Марош Шефчович, а також єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом. 

П. Порошенко, Д. Туск та Ж.-К. Юнкер (зліва направо).

Під час зустрічі сторони традиційно не лише підбивали підсумки, а й обговорили пріоритети розвитку і подальші спільні політичні та економічні дії.
Під час учорашнього саміту Україна-ЄС учасники обмінялися думками щодо шляхів посилення допомоги Києву з боку спільноти стосовно впровадження реформ та питань зміцнення енергетичної безпеки. Особливу увагу лідери приділили координації дій з метою протидії триваючій російській агресії, посилення міжнародного тиску на Кремль для повного виконання Мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності нашої держави, в тому числі з Кримом та Севастополем, а також негайного звільнення українських заручників та політв’язнів, яких РФ незаконно утримує. Серед пріоритетів відносин Україна—ЄС на наступний рік йшлося про реформи децентралізації, державного управління, боротьбу з корупцією, верховенство права, економічний розвиток та енергетику.  За результатами саміту планувалося ухвалити спільну декларацію. На момент верстки номера детальної інформації про документ не було.
Варто зазначити, що за даними Мінекономрозвитку, «ЄC є основним торговельним партнером України з часткою 42,9% в експорті товарів. За 4 місяці цього року експорт товарів становив $6,6 млрд і зріс на 26,6%».
Окрім того, вчора в Брюсселі Україна та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) підписали фінансову угоду на підвищення безпеки українських автомобільних доріг. Як пише «Європейська правда», ЄІБ виділяє 75 млн євро, які отримають п’ять найбільших міст України — Дніпро, Київ, Львів, Одеса та Харків. Документ підписано в рамках проекту «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України». Він передбачає здійснення заходів, спрямованих на зниження рівня смертності та травматизму на територіях міст, зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод, створення безпечних умов пересування для учасників дорожнього руху. Ці інвестиції також стимулюватимуть перехід до більш екологічно чистої системи громадського транспорту та сприятимуть економічному зростанню нашої країни.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА
(прес-служба Президента України).