У селі Яреськи Шишацького району, що на Полтавщині, врочисто відкрили новий елеватор. Він став ще одним виробничим підрозділом місцевої агрофірми імені Довженка, яка входить до агрохолдингу «Астарта-Київ».

На знімку: зернові «засіки» Полтавщини стають дедалі сучаснішими.

Однак потужності «народженого» за дев’ять місяців комплексу, де можна одночасно зберігати 100 тисяч тонн зернових і олійних культур, дають змогу запропонувати такі послуги й іншим сільгоспвиробникам. Тож потенційних партнерів також запросили на урочистості. Зрештою всі присутні оглянули справді сучасне устаткування й обладнання для приймання, сушіння, зберігання та відвантаження зерна.
Його якість визначатимуть у не менш сучасній лабораторії. За добу тут можуть прийняти 7200 тонн зерна, тобто майже 200 вантажівок. До речі, всіма місткостями для зберігання збіжжя новий елеватор забезпечила вітчизняна компанія. А кошти для втілення в життя такого недешевого проекту на умовах кредитування надав Європейський інвестиційний банк. Не менш важливо й те, що на цьому підприємстві створено майже півсотні нових робочих місць.
Загалом на Полтавщині, за інформацією департаменту агропромислового розвитку ОДА, налічується вже 74 елеваторні комплекси, які готові приймати зернові й олійні культури нового врожаю. Водночас сільгоспвиробники використовуватимуть 1,7 тисячі власних складських приміщень для зберігання зерна. Все те дає можливість завантажити у згадані «засіки» регіону 5,7 мільйона тонн збіжжя.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото надано автором.