Мінекології виділило 25 мільйонів гривень на каналізування столиці озерного краю — Шацька на Волині. Проект реалізується в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща — Білорусь — Україна». Загальний кошторис проекту — 6,4 мільйона євро. Документи перебувають у Брюсселі на погодженні. Внесені ж Мінекології кошти — це частка України в співфінансуванні проекту.
— Сьогодні не всі населені пункти і зони відпочинку навколо озера Світязь каналізовані, — констатує голова Шацької РДА Василь Голядинець. — До мереж централізованого водопостачання і водовідведення під’єднані лише частина Шацька, урочище Гряда і частково Ступа. Нині розроблено проект каналізування сіл Світязь, Пульмо і селища Шацьк, що реалізується в рамках програми транскордонного співробітництва. Сподіваємося, що його реалізація дасть змогу запобігти забрудненню озер Світязь, Чорне, Люцимер, Пулемецьке.
До речі, на споруджених на початку 2000-х років у Шацьку очисних спорудах нечистоти переробляють за сучасними технологіями. Очищення стічних вод здійснюється анаеробними бактеріями. Відтак тут не чути неприємних запахів.
— Досі потужності очисних споруд задіяно лише на 15—20 відсотків, — каже начальник КП «Будинкоуправління» Іван Коваль. — Тому цей об’єкт був збитковим. За рік дотувалося з бюджету 200 тисяч гривень. Нині ж з підключенням 530 будинків Шацька до нової системи каналізування та введенням в експлуатацію ще однієї черги очисних споруд сподіваємось вийти на нуль. Загалом за рік у Шацьку очисні системи можуть переробити 40 тисяч кубічних метрів нечистот. Аби зберегти озера для нащадків, мусимо приділяти цьому питанню належну увагу.