Російські окупаційні війська продовжують порушувати «хлібне перемир’я» фактично по всій лінії зіткнення, вони відкривали прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Так, за даними прес-служби ООС, за добу (на ранок 11.07) противник 20 разів обстрілював українські позиції. Найбільшу активність гібридні формування, як і раніше, виявляють на маріупольському напрямку. Там вони із гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї 14 разів прицільно провокували українських військовослужбовців на вогонь поблизу Водяного, Лебединського, Широкиного, Гнутового, Павлополя й Богданівки.
А вчора зранку ворог п’ять разів порушив режим тиші: із великокаліберних кулеметів і гранатометів на світлодарському і донецькому напрямках обстрілював позиції ЗСУ поблизу Новолуганського, Мар’їнки, Красногорівки й Авдіївки. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає, повідомили в штабі.
Як інформує українська сторона СЦКК: бойовики збройних формувань РФ, порушуючи Мінські домовленості, продовжують застосовувати зброю по мирних жителях населених пунктів Донбасу. 10 липня зі стрілецької зброї вони відкрили вогонь по Красногорівці — поранення в ногу дістав місцевий житель.
«Про це поінформовано СММ ОБСЄ. Українська сторона СЦКК укотре наголошує, що такі дії з боку ватажків окупаційної адміністрації РФ свідчать про явне нехтування ними всіма нормами міжнародного гуманітарного права, Женевської конвенції, вони становлять пряму загрозу життю й здоров’ю цивільного населення, а також завдають значної матеріальної шкоди місцевим жителям», — йдеться у повідомленні.
Водночас Кремль готує чергову провокаційну диверсію на політичному рівні. Москва продовжує працювати над «авторським» варіантом повернення Донбасу до складу України на вигідних для Росії умовах.
За даними народного депутата України, координатора групи «ІС» Дмитра Тимчука, Кремль запустив інформаційну кампанію, спрямовану на популяризацію ідеї повернення Донбасу до складу України за умови «паралельної зміни влади» (відсторонення Президента й уряду України та владної верхівки «ДНР»).
«У рамках цієї кампанії керівник проросійського руху «Свои», активний учасник «русской весны», колишній співробітник «МДБ ДНР» Д. Лотов і колишній співробітник «ГРУ МО ДНР» А. Комов вживають заходів щодо дискредитації О. Захарченка. При цьому Д. Лотов планує одержати контроль над осередками ГО «Оплот», що діють у РФ і в «ДНР», — написав Тимчук на сторінці у Фейсбуці.
Водночас керівник групи «ІС» додав, що ватажками «ДНР», на вимогу кураторів із ФСБ РФ, дано негласне розпорядження про звільнення з органів «державної влади ДНР» осіб, які навідують або мають родичів на території, яку контролює Україна. Ці особи, на думку російських спецслужб, можуть займатися розвідувально-підривною діяльністю в ОРДО за дорученням спецслужб України.