З перших днів, відколи утворилася Малолюбашанська ОТГ, її голова Віктор Талащук та депутати почали працювати на громаду. І вже є певні результати. За плану на рік 9,5 мільйона гривень власних доходів за шість місяців їх отримали 7,7 мільйона, а разом із спецфондами — майже 8 мільйонів гривень.

ПАСПОРТ ОТГ

Малолюбашанська ОТГ (Костопільський район Рівненщини), утворена у січні цього року, об’єднала 11 населених пунктів колишніх Малолюбашанської, Мирненської та Мащанської сільрад: Моквин, Тихе, Мирне, Данчиміст, Малу Любашу, Борщівку, Лісопіль, Мащу, Новий Берестовець, Кам’яну Гору, Глажеву. У них проживає 7 тисяч осіб. Площа ОТГ — понад 42 тисячі гектарів.

Голова Малолюбашанської ОТГ — Віктор Талащук (на знімку), який має великий досвід роботи в органах місцевого самоврядування, свого часу очолював Костопільську районну раду. ОТГ представлена 22 депутатами.

Щойно зійшов сніг і потепліло, у селах ОТГ почали ремонтувати вулиці і дороги, ці роботи тривають і нині. Вперше за дванадцять років відремонтували три заасфальтовані вулиці у Мирному, Зелену — в Мащі, зробили поточний ремонт вулиці Молодіжної з білощебеневим покриттям у Данчимості, Тихої — у Глажевій та ще двох вулиць у Кам’яній Горі. Продовжили асфальтувати вулиці Шевченка у Борщівці, Нову — у Лісополі, Дружби — у Малій Любаші, Молодіжну — у Мащі тощо. У липні асфальтуватимуть вулицю Лісову у Мащі, проводитимуть ремонт вулиці Нової з білощебеневим покриттям у Новому Берестовці.
— Увечері невеличке село Моквин поринало у темряву. Тож за короткий строк, відколи утворена наша ОТГ, провели тут енергоощадне вуличне освітлення, причому за кошти громади, — розповідає голова Малолюбашанської ОТГ Віктор Талащук. — У наших селах була проблема з місцями у дитсадках. У квітні ми відкрили третю групу у Мирненському дитсадку «Журавлик», повністю забезпечивши місцями у закладі малят з Мирного, Данчимоста, Тихого і Моквина. У «Журавлику» відремонтували систему водопостачання, провели профілактику системи опалення, придбали для закладу сучасні електроплити, оргтехніку. У цьому році за рахунок інфраструктурної субвенції завершимо дитсадок у Борщівці. На стадії завершення виготовлення проектно-кошторисної документації з капітального ремонту дитсадка у селі Новий Берестовець. Уже наступного року плануємо відкрити там дві групи. За кошти громади закупили фарбу для ремонту шкіл, плануємо придбати новий шкільний автобус, щоб ним довозити із сусідніх шкіл на навчання дітей у ліцей у Мащу.
Громада вирішила і створила в ОТГ відділ освіти, молоді та спорту, в управлінні якого — Мащанський ліцей з двома філіями, Мирненський ліцей, Борщівська, Малолюбашанська і Данчимістська гімназії, два дитсадки, три футбольні клуби (у Малій Любаші буде футбольне поле зі штучним покриттям), а також клуби, будинок культури тощо. Щодо закладів культури, то там ОТГ наводить лад: у клубах сіл Данчиміст і Тихе старі дерев’яні двері та вікна замінили на енергоощадні, такі ж роботи нині тривають у клубі села Новий Берестовець, розпочали ремонтувати покрівлю у Будинку культури Мирного... Замінять дах і в мирненському адмінофісі, тут нині ще проводять євроопалення.
Не оминули увагою в ОТГ і сільську медицину. Створено центр первинної медичної сімейної медицини, до якого увійшли Мирненська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, амбулаторії монопрактики сіл Мала Любаша та Маща, ФАПи Данчимоста, Моквина, Борщівки, Лісополя, Глажевої, Кам’яної Гори.
— Лікарська амбулаторія у селі Мирному, яка є центром первинної медичної допомоги, сама потребувала допомоги. Чотириста квадратних метрів, які під неї відведено, досі не опалювались. Нині вона підключена до централізованого опалення, тож у новому опалювальному сезоні медзаклад буде з теплом, — продовжує керівник ОТГ. — На центр первинної медичної допомоги передали автомобіль «Опель-Комбо», щоб медики виїжджали на ньому на виклики. Медичну субвенцію теж передали в повному обсязі, щоправда, її вистачило лише на кілька місяців. Решту коштів громада надала медикам із власних доходів. За ці кошти відремонтували все медобладнання, придбали нові оргтехніку, меблі. Розпочинаємо ремонт ФАПу в Кам’яній Горі.
Життя у Малолюбашанській ОТГ вирує, бо громада працює на себе. Навіть за короткі півроку самостійності видно позитивні зміни і в благоустрої територій, і у свідомості людей.

Олександра ЮРКОВА.
Фото надано автором.

Рівне.