В Україні стартувала приймальна кампанія — відучора абітурієнти розпочали подавати заяви до ЗВО через систему електронного вступу.
У Міністерстві освіти їм радять не поспішати — з одного боку, щоб у перший день не перевантажувати систему, а з другого, щоб зважено підійти до визначення пріоритетності своїх заяв. Цьогоріч можна подавати 7 заяв на 4 спеціальності. Та для початку варто оцінити свої шанси пройти на бюджетне місце на обрану спеціальність, орієнтуючись на дані торішньої вступної кампанії, нагадав керівник директорату вищої освіти МОН Олег Шаров.
У 2017 році найбільше балів треба було набрати, щоб вступити на спеціальності «Стоматологія», «Міжнародне право», «Міжнародні відносини» та «Фармація» — понад 190. Від 180 до 190 балів мали абітурієнти, які потрапили на «Міжнародні економічні відносини», «Політологію», «Готельно-ресторанну справу», «Історію та археологію», «Туризм», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Право», «Економіку», «Публічне управління та адміністрування», «Культурологію», «Соціологію», «Маркетинг», низку спеціалізацій «Філології». Зведену таблицю відповідних балів за результатами 2017 року розміщено на сайті МОН.
Під час нинішньої вступної кампанії можна відстежувати кількість нових заяв, поданих до обраного вишу, та свій поточний рейтинг серед інших абітурієнтів на сайтах http://vstup.edbo.gov.ua/ або https://vstup.osvita.ua/. Інформація оновлюватиметься щодоби.
Днями уряд затвердив державне замовлення на підготовку фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2018 році. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, загальний обсяг прийому фахівців передбачено у кількості 191 100 осіб, у тому числі за денною формою навчання — 171 355 осіб, що менше затверджених у 2017 році показників на 9,6% та 9,5% відповідно. Зокрема, нові обсяги державного замовлення на підготовку бакалаврів — 78 755 осіб (у тому числі за денною формою навчання — 71873) — зменшено на 4,2% порівняно з минулим роком. Приблизно на стільки ж скоротилася цьогоріч і кількість випускників у школах.
За словами профільного міністра Лілії Гриневич, збільшено держзамовлення на вчителів, фахівців з IT та аграрних наук. Загальний обсяг державного замовлення на бакалаврів і магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування цього року становить 84 тисячі 610 місць.
Для підпорядкованих МОН навчальних закладів збільшено держзамовлення на підготовку вчителів з 17,0% у держзамовленні 2017-го до 17,6% у 2018-му, за галуззю знань «Аграрні науки та продовольство» — з 6,7% у 2017-му до 6,9% в 2018-му, «Інформаційні технології» — з 12,0% до 12,1%. «В абсолютних величинах можемо говорити про подальше збільшення замовлення для природничих наук — на 2,4% порівняно з минулим роком, математики та статистики — на 4,4%, удвічі збільшено обсяг держзамовлення на спеціальність «Матеріалознавство», —  повідомила Лілія Гриневич.
Приблизно на 5% в абсолютних величинах було зменшено замовлення за спеціальністю «Право» на денній формі навчання і скасовано на заочній. «Також зменшено держзамовлення за галузями знань «Управління та адміністрування» – приблизно на 5,7% в абсолютних величинах, «Соціальні та поведінкові науки»  — приблизно на 13,4%, спеціальності «Готельно-ресторанна справа» — приблизно на 9%», — підсумувала Лілія Гриневич.

Вл. інф.