Сесія Маріупольської міської ради прийняла звернення до керівників підприємств із закликом підвищити зарплату персоналу. За документ депутати проголосували одностайно. «Відображенням усіх кризових явищ стало зниження обсягів реалізованої промислової продукції із 64 мільярдів гривень до 53 і як наслідок — скорочення фонду оплати праці в Маріуполі на 1,8 відсотка», — йдеться у зверненні.
Депутати попросили керівників підприємств, організацій та установ усіх форм власності «використати всі реальні можливості для підвищення в поточному році заробітної плати своїм працівникам на рівні, передбаченому Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», не припускатися виникнення заборгованості із заробітної плати, а також легалізувати трудові відносини з особами, які працюють без договорів». У свою чергу, міська рада готова надавати всебічну допомогу і підтримку підприємцям.
Таке прохання викликане браком коштів у місцевому бюджеті, який наповнюється переважно за рахунок податку на доходи фізичних осіб. Депутати переконані, що збільшення доходної частини бюджету дозволить реалізувати важливі соціальні програми. Бюджет міста на 2014 рік прийнятий із очікуваним дефіцитом близько 35 мільйонів гривень. Це пов’язане з невідповідністю: Міністерство фінансів запланувало зростання фонду оплати праці в місті на 8,6 відсотка, тоді як підприємства готові підвищити її лише на 1,5 відсотка.
Раніше міський голова Юрій Хотлубей назвав минулий рік роком випробувань, коли підприємствам довелося працювати в умовах жорсткої економічної кризи. Її наслідком стало зменшення обсягів реалізованої продукції та 52-мільйонний дефіцит бюджету. Ще однією серйозною проблемою для міста стало проходження — точніше, непроходження — платежів через Держказначейство. З цієї причини не були профінансовані деякі важливі витрати бюджетних закладів.
Донецька область.