На Херсонщині підходять до завершення жнива ранніх зернових. З 468 тисяч гектарів озимої пшениці на 420 тисячах гектарів уже немає ні колосочка. У департаменті агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації кажуть, що «валом» зібрали загалом 1 мільйон 280 тисяч тонн зерна. Може, вдасться дотягнути і до півтора мільйона, але навряд чи більше: через посуху середня врожайність упала до 30,5 центнера з гектара, а торік до 35 центнерів доходило.

Та ще й витівки «небесної канцелярії» допікають: у травні, коли пшениці особливо пити кортіло, з хмар — ані дощика. Зате в липні — гроза за грозою. Вони, звичайно, «точкові» і накривають лише окремі райони. Та все одно жнива перетворюються на лотерею: сьогодні комбайни йдуть у поле, а завтра ллють дощі, змокрілий колос хилиться до землі — комбайни стоять. Заступник директора сільгосппідприємства у Нижньосірогозькому районі краю Микола Шмигирівський розповів: «Через зливи з грозами уже днів дванадцять на жнивах втратили. А в такий час день рік годує». В таких умовах виграють ті аграрії, хто мав гроші і не пошкодував їх, аби купити чи винайняти потужні комбайни із широкими жатками. Прискорив косовицю — зменшив втрати через погодні примхи.
От кого погода не бентежить, то це дрібних комерсантів, котрі ладні забирати пшеницю «з коліс», хоч одразу з бункера комбайна. Ділки так і ширяють селами, але гарної ціни не дають, наче змовилися. За продовольче зерно платять, як за фуражне, — не більш як 3,7 тисячі гривень за тонну, зате готівкою. Деякі хлібороби на такі умови змушені погоджуватися: грошей конче треба. І пальне для комбайнів задарма не відпускають, і до осінніх польових робіт готуватися варто заздалегідь.

На знімку: жнива у Нижньосірогозькому районі Херсонщини.

Фото Сергія ЯНОВСЬКОГО.