Про це дискутували учасники засідання профільного парламентського комітету, де розглядали проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (реєстр. № 8556 від 4.07.2018 р.). Документ розроблено з ініціативи дружини Президента України Марини Порошенко. Перша леді взяла участь у його обговорені.

 

Дружина Президента України Марина Порошенко і перший заступник голови комітету, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

Законопроект подано групою депутатів на чолі з О. Співаковським, О. Порошенком, І. Кириленком, Т. Кремінем, О. Скрипником, І. Констанкевич та В. Литвином. «Ми маємо подолати радянських архаїзм, сегрегацію людей з особливими освітніми потребами, коли їх виключали з активного життя і закривали в інтернатах», — наголосив перший заступник голови парламентського Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський. Така практика має залишитися в минулому. «Комітет разом з фондом Порошенко провів дуже велику роботу (над законопроектом. — Авт.)», — відзначив він.
«Ухвалення цього документа відкриє можливості для імплементації в Україні міжнародних норм та гарантій щодо забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами, зокрема положень Декларації прав дитини, Декларації про права осіб з інвалідністю, Саламанської декларації, Конвенції про права дитини та Конвенції про права осіб з інвалідністю», — відзначила Марина Порошенко.
Законопроект вносить зміни до чинних законів «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про дошкільну освіту», «Про професійно-технічну освіту». Він передбачає першочергове зарахування дітей з особливими освітніми потребами до закладів дошкільної освіти та початкової школи закладів загальної середньої освіти, забезпечення доступності транспорту для підвезення дітей з особливими освітніми потребами, а також запровадження в закладах профтехосвіти посад асистента майстра виробничого навчання та асистента викладача. «Ухвалення закону сприятиме врегулюванню питання доступу осіб з особливими освітніми потребами до безкоштовних освітніх, психолого-педагогічних та корекційно-розвивальних послуг у закладах освіти державної та комунальної форм власності», — переконувала Марина Порощенко.
На думку народного депутата Володимира Литвина, розвиваючи систему інклюзивного навчання, ми не повинні «одним махом знищувати інтернатні заклади, де діти навчалися до того», втрачати педагогічні кадри та приміщення. Документ не бездоганний з точки зору знавців нормотворчої техніки, на що звернули увагу і експертне управління Верховної Ради і народні депутати. Зокрема, у законопроекті 8556 пропонується скоротити наповнюваність інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти до трьох дітей з особливими освітніми потребами (через зміни до ст. 14 Закону України «Про дошкільну освіту»). А за чинною редакцією в них може бути до 15 осіб, серед яких не більше трьох — з особливими освітніми потребами. Депутат зазначив, що в законодавстві треба закріпити чітке трактування.
Його колега Ірина Констанкевич упевнена: законодавці мають врахувати побажання людей з особливими потребами бути фінансово незалежними і реалізовувати себе в професійній діяльності. «На мою думку, як голови підкомітету з питань професійно-технічної освіти, до другого читання треба попрацювати над тим, щоб разом з освітніми потребами були враховані соціальні. Зокрема, паралельно із навчанням забезпечити можливість працевлаштування», — зазначила вона.
Народний депутат Тарас Кремінь звернув увагу на недостатнє фінансування з державного та місцевих бюджетів програм, спрямованих на підтримку дітей з особливими потребами, їх відпочинок, реабілітацію та освіту. 
За результатами дискусії народні депутати домовилися доопрацювати законопроект між першим та другим читанням і рекомендували Верховній Раді прийняти його за основу.
Комітет також рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні поданий урядом проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей (реєстр. № 7538 від 1.02.2018 р.) та внесений народним депутатом Сергієм Тарутою проект змін до закону про держбюджет на 2018 рік щодо фінансового забезпечення бюджетної програми МОН «Дослідження, наукові та науково-технічні розробки, проведення наукових заходів НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», фінансова підтримка наукових об’єктів, що становлять національне надбання» (реєстр. № 8409 від 25.05.2018 р.)

Анна ЛУКАНСЬКА.
Фото Михайла МАРКІВА 
(прес-служба  Президента України).