Пшениця додала у вазі, а ячмінь — у ціні

За три тижні жнивної кампанії на Вінниччині зернові та зернобобові зібрано на 15 відсотках площ, намолочено понад 300 тисяч тонн зерна.
Середня урожайність зернових — 43,7 центнера з гектара, майже на центнер більше за минулорічну на початок другої декади липня (середній показник урожайності в державі — 30,4 центнера на круг). У розрізі культур найбільше додала у вазі озима пшениця. На круг збирають по 48 центнерів, на 4,7 центнера більше за минулорічні показники. Зберігається тенденція до підвищення врожайності головного хліба, яким є озима пшениця. Якщо станом на 9 липня намолочували по 45,5 центнера з гектара, то вже через три дні цифра сягнула 48 центнерів. Загалом озимої пшениці вже намолочено понад 200 тисяч тонн.
Врожайність озимого ячменю нижча за минулорічний показник — 45,3 ц/га. Торік на цей час із кожного гектара отримували майже на три центнери більше. Збирання ячменю вийшло на фінішну пряму, колоски залишилося обмолотити менш як на двадцяти відсотках площ.
На третині полів завершили обмолот гороху. В середньому з гектара отримують по 21,2 центнера. Показник нижчий за минулорічний.
Нинішні жнива, схоже, будуть найбільш тривалими у часі. Ще 21 червня у південних районах краю розпочали обмолот зернових. За три тижні колосові зібрано тільки на 15 відсотках площ ранніх зернових, загальний клин яких становить в області 459 тисяч гектарів. У трьох районах — Вінницькому, Літинському та Тиврівському — на початок другої декади липня ще не стартував обмолот озимої пшениці.
Керівник обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук, який інформував журналістів про хід жнивної кампанії у регіоні, наголосив, що господарникам слід акцентувати увагу не тільки на валових показниках, а й на якості зерна. За його словами, ячмінь нині коштує дорожче, ніж пшениця третього класу. За якісне збіжжя покупці готові платити більше.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

На ланах ситуація строката

На Хмельниччині вже зібрали ранні зернові з майже 400 тисяч гектарів. Жнива розпочали всі райони. Серед лідерів Віньковецький, де комбайни здолали майже чверть площ під ранніми зерновими. Середня врожайність у області становить 51 центнер із гектара. Та в деяких господарствах намолоти значно вищі: до 55—61 ц/га у Віньковецькому, Чемеровецькому, Городоцькому, Волочиському районах. Загалом у краї зібрано понад 130 тисяч тонн зерна. А жнива на полях з озимим ячменем наближаються до завершення — його вже намолотили 46 тисяч тонн. На двох третинах площ зібрали озимий ріпак. Найвищу врожайність отримують у Чемеровецькому районі — 37 центнерів із гектара, але є райони, де ця цифра сягає лише 24.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.

Нові комбайни пришвидшили жнива

Сільгоспвиробники Івано-Франківщини завершують збирання озимого ячменю, який в області займає 9,8 тис. га. За середньої урожайності 53 ц/га вал становить 38 тис. т.
Почали на Прикарпатті збирання й озимої пшениці. Хоч намолочено її в області поки що небагато, показники обнадіюють: у середньому ця хлібна культура дає 55,1 ц/га.
Як повідомила перший заступник голови ОДА Марія Савка, зважаючи на наявність у господарствах високопродуктивних комбайнів та залучення техніки з інших регіонів, в області сподіваються провести основні жнива в оптимальні терміни. Скажімо, в Городенківському районі агрофірма «Вільхівці» перед жнивами придбала три новітні комбайни, чим поповнила й без того потужний машинно-тракторний парк підприємства.

На знімку: на полях АФ «Вільхівці» жнивують новітніми комбайнами.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.