Старт роботи Вищого антикорупційного суду в Україні стане елементом оздоровлення усієї судової системи, кроком до відновлення справедливості й довіри у суспільства, а також «холодним душем» для всіх, хто порушує закон і замінює інтереси держави особистими інтересами. Так прокоментував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ухвалення Верховною Радою України закону про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів у частині започаткування роботи Антикорупційного суду. Документ (№ 7441) було ухвалено парламентом 12 липня під час вечірнього пленарного засідання 254 голосами. Глава уряду особисто стежив за голосуванням і за важливі поправки до документа, і за проект закону в цілому, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів України.

«Думаю, що ми об’єдналися для того, щоб ухвалити закон. Хто б що не казав, але українці хочуть мати право на справедливий суд і хочуть побачити справедливі вироки щодо корупціонерів, які б посади вони не обіймали і де б не працювали. Створення Вищого антикорупційного суду було дуже важливим з точки зору відновлення справедливості», — сказав Володимир Гройсман.
Прем’єр наголосив, що ухвалення рішення є виконанням міжнародних зобов’язань України, а також кроком на шляху до відновлення довіри всередині суспільства і довіри міжнародної спільноти та міжнародних інвесторів до державних інституцій.
«Голосування було дещо драматичним, але я радий, що об’єдналися, і рішення було ухвалено. Дякую всім народним депутатам, хто віддав свій голос, Голові Верховної Ради, — сказав Володимир Гройсман. — Ключовий момент — відновлення справедливості. Це вимога, яка є у суспільства. Якщо є корупціонер, він має отримати вирок. А суд має бути незалежним. Тоді почнуть боятися (невідворотності) покарань. Для багатьох це буде як «холодний душ». Тож я підтримував і підтримуватиму такі судові інституції. Вони оздоровлюватимуть ситуацію у владі і в різних сферах. Це позитивна історія».

 

ДОВІДКОВО

Проект закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (реєстр. № 7441) завершує формування антикорупційної вертикалі в Україні і є важливим елементом продовження співпраці з міжнародними партнерами держави, передусім МВФ. Документ, серед іншого, визначає процедуру апеляції та механізм передачі справ до розгляду.