Головне: започатковано і продовжено системні зміни і реформи — судову, пенсійну, освітню, медичну, виборчу...

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на прес-конференції «Безпека і розвиток» підбив підсумки восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

 

Серед позитивів минулої сесії глава парламенту відзначив минулорічну «Осінь реформ», коли Верховна Рада разом з урядом України започаткували і продовжили низку системних змін і реформ: судову, пенсійну, освітню, медичну, виборчу. Масштабні реформи далися непросто, були гострі дискусії. Але вдалося досягти продуктивного компромісу з кожної із реформ, — наголосив А. Парубій.
Голова Верховної Ради висловив сподівання, що кожна започаткована парламентом реформа дасть позитивний результат для громадян і їх буде завершено в найближчі три роки.

 

 

Ключовими досягненнями минулої сесії Голова Верховної Ради назвав два закони — про національну безпеку, що визначив головним стратегічним завданням для України на найближчий період послідовну інтеграцію в Європейський Союз та набуття членства в НАТО. «Цей закон важливий не тільки для реформування Збройних Сил України. Цей закон для України є вкрай важливий для інтеграції України в НАТО», — сказав він.
А. Парубій нагадав, що Верховна Рада визначила, що НАТО є ключовим зовнішньополітичним напрямом для України. «І нині, коли ми відбиваємо російську агресію, питання оборони і безпеки було, залишається і буде ключовим для парламенту», — зазначив він.
Серед найважливіших і закон про Вищий антикорупційний суд, який вдалося прийняти з усіма поправками Венеційської комісії.
До інших вагомих питань Голова Верховної Ради відніс вирішення кадрових питань — зокрема обрання нового Голови НБУ, Омбудсмена, Голови Рахункової палати та аудитора НАБУ.
Глава парламенту наголосив на важливості виконання зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію між нашою державою та Європейським Союзом.
«Ми спільно з урядом, я хочу віддати належне і Комітету з євроінтеграції, і профільному міністру, і віце-прем’єр-міністрові, і Прем’єр-міністрові Володимиру Гройсману, склали загальну спільну «Дорожню карту» тих законопроектів, які необхідно прийняти для виконання Угоди про асоціацію», — наголосив Андрій Парубій.
За його словами, було складено загальний список із 57 законів, і майже 20 законів було прийнято або в цілому, або в першому читанні, і відповідно вони чекають свого рішення і на осінь. «Це амбіційна мета, але в цьому напрямі вже зроблено дуже вагомі і рішучі кроки», — підкреслив Голова Верховної Ради України.
Ще одна важлива реформа — реформа парламенту, відзначив А. Парубій, під час якої запроваджено низку новацій — тематично сформовані порядки денні на кожне засідання, схвалення за основу рішення про оптимізацію, зменшення кількості комітетів Верховної Ради України. Цей законопроект є результатом напрацювань у рамках робочої групи з питань внутрішньої реформи парламенту та Діалогів Моне, в яких брали участь голови всіх фракцій та парламентських груп. За ініціативою А. Парубія серед цих комітетів повинен бути окремий парламентський комітет з питань розвідки. Депутатські фракції також досягли домовленостей щодо розподілу посад у комітетах за принципом д’Ондта. «Але головне завдання — запровадження єдиної електронної картки — ID-картки — для народного депутата, яку прагнуть реалізувати вже наступного року», — підкреслив Андрій Парубій.
Завдяки єдиній ID-картці буде забезпечено контроль доступу народного депутата до приміщень Верховної Ради, контроль за персональним голосуванням народного депутата, ця картка також буде і посвідченням для народного депутата.
«Це був непростий сезон, це була непроста весна, — резюмував Голова Верховної Ради. — Багато хто казав, що український парламент не буде працювати напередодні виборів. Непрості були дискусії в сесійній залі. Але розуміння відповідальності допомогло в ухваленні рішень».
Прогнозуючи майбутню осінь, глава парламенту сказав: «На осінь — великий план робіт. Це — Виборчий кодекс, зняття депутатської недоторканності, закони, які продовжують реформи сектору безпеки та оборони».
Голова Верховної Ради подякував за співпрацю Президентові, урядові, журналістам та всім українцям за суспільну позицію, які підштовхували депутатів до ухвалення системних рішень.
Голова Верховної Ради окремо відзначив міжнародну активність, стратегічно спрямовану на досягнення безпеки та розвитку нашої держави, проведення міжнародних парламентських заходів, ратифікацію міжнародних угод, схвалення звернень до міжнародних організацій.
Проте в парламенту залишився великий «борг» — обрання ЦВК. «Переконаний, це буде одним із перших питань на наступній сесії», — запевнив Андрій Парубій.
За сьому сесію Верховної Ради України прийнято 62 закони, в першому читанні — 20 законопроектів. За восьму сесію прийнято 88 законів, у першому читанні — 49 законопроектів, проголосовано 37 постанов.

 

 

Під час прес-конференції.

 

Голова Верховної Ради відповів на численні запитання журналістів центральних і регіональних ЗМІ. Зокрема, окреслюючи плани з оновлення виборчого законодавства, А. Парубій нагадав, що він є співавтором проекту Виборчого кодексу. Вже відбулося вісім засідань робочої групи. «Ключовий задум — відкриті виборчі списки, щоб громадяни визначали на кожному окрузі послідовність кандидатів у списку, — сказав глава парламенту. — Це революційна зміна і є вигодою передусім для громадян». Водночас Голова Верховної Ради визнав, що є багато противників Виборчого кодексу, про це свідчить і безліч поданих правок до законопроекту. За словами Парубія, на сьогодні робоча група пройшла тільки майже половину правок. З робочою групою досягли домовленості, що Виборчий кодекс має бути прийнято за рік до парламентських виборів, і він буде розглянутий у сесійній залі у вересні — на початку жовтня. «Схвалення Виборчого кодексу матиме революційні зміни для всієї політичної системи, це дасть можливість соціальних ліфтів для молодих політиків», — резюмував А. Парубій. Робоча група з опрацювання Виборчого кодексу має до осені завершити роботу над усіма правками.
Голова Верховної Ради розділив стурбованість журналістів щодо випадків нападів, побиття представників ЗМІ. А. Парубій підтримав ідею проведення парламентських слухань про безпеку журналістів і пообіцяв наступної осені ініціювати відповідну постанову.
Щодо обрання нового складу ЦВК, глава парламенту заявив: «Переконаний, що ЦВК має бути оновлена якнайшвидше. Це не-прийнятно — входити в новий сезон зі старим складом ЦВК. Ключова дискусія виникла через розбіжність у кількості кандидатів та кількості вакантних місць, що когось із кандидатів доведеться відсіяти, і кожна фракція боялася, що відсіють їх кандидата». А. Парубій привітав крок, на який пішла фракція БПП, відкликавши одного зі своїх кандидатів. «Фактично це рішення відкриває можливість до оновлення ЦВК, — сказав він. — Коли матимемо 13 кандидатур і 13 вакансій, сподіваюся, це питання буде вирішено безболісно». Водночас А. Парубій наголосив, що має бути чітко дотримана процедура голосування, запевнивши, що оновлення ЦВК буде одним із перших питань на новій сесії. Кінцевим терміном ухвалення такого рішення Голова Верховної Ради назвав вересень.
Глава парламенту також висловив думку, що, незважаючи на серйозні дискусії між політичними силами та депутатськими фракціями, парламент продемонстрував, що працює і є дієздатний, здатний ухвалювати рішення. «Я впевнений, що ці дискусії завершаться прийняттям у вересні спільного рішення щодо ЦВК», — зауважив А. Парубій.
На запитання про своє політичне майбутнє А. Парубій відповів, що ще не має рішень про певні формати його участі у виборах та з якими політичними силами він може піти на нові вибори. Він запевнив, що наразі думає не про нові вибори: «Моя логіка полягає в тому, щоб у час реформувань зробити якомога більше для української держави, твердо стояти на проведенні державницьких рішень, мене хвилює більше, які рішення ще має прийняти нинішній парламент».
Голова Верховної Ради також відповів на запитання журналістів щодо конституційної реформи, скасування депутатської недоторканності, Православної Церкви, проблем переселенців, звільнення політичних в’язнів та інші, дав прогноз на нову парламентську сесію. Глава парламенту висловив сподівання, що наступної осені Верховна Рада схвалить за основу зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності, а до кінця каденції парламенту — в цілому. 

**

Національна безпека: 21 червня 2018 року 315 депутатів підтримали закон про національну безпеку України, що визначив головним стратегічним завданням для нашої держави інтеграцію в ЄС та членство в НАТО.
Антикорупція: створено антикорупційні органи: 2015 рік — НАБУ, НАЗК і САП, 2016 рік — ДБР, 2018 рік — Вищий антикорупційний суд.
Кадрові призначення: обрано Головою НБУ Якова Смолія, Омбудсменом Людмилу Денісову, Головою Рахункової палати — Валерія Пацкана, аудитором НАБУ — Володимира Василенка.
Реформа українського парламенту:
*Тематичні порядки денні пленарних засідань
*Скорочення кількості комітетів (перше читання)
*Формування складу комітетів за принципом д’Ондта
*ID-картка народного депутата
*Комунікаційна та ІТ-стратегії
Нове виборче законодавство: схвалено в першому читанні проект Виборчого кодексу України — запровадження на парламентських та місцевих виборах пропорційної системи з відкритими списками.
Співпраця з урядом — Дорожня карта виконання зобов’язань щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС:
*Питання безпеки та оборони
*Енергонезалежність
*Зняття митних та технічних перешкод у торгівлі
*Захист інтелектуальної власності
*Покращення інвестиційного клімату
*Захист навколишнього середовища
Міжнародна діяльність Верховної Ради:
*VI сесія Парламентської асамблеї ЄС — Східні сусіди (ПА «Євронест» та 50-та асамблея ПАЧЕС (Київ, 29.10-1.11.2017 р.)
*Міжнародна парламентська конференція України, Молдови і Грузії — «Східне партнерство і сучасні виклики безпеки» (Київ, 09.06.2018 р.)
*Проголошено створення Міжпарламентської асамблеї Грузія—Молдова—Україна
Незалежність Української Церкви: постанова Верховної Ради про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні.
Підтримка української армії:
*Перейменування десантно-штурмових військ
*Пропозиція створити Міністерство у справах ветеранів
*Соціальний і правовий захист військовослужбовців та їх сімей.

**

Докладніше читайте в наступному номері «Голосу України».

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua